Datoria totală a Moldovagaz către Gazprom a crescut la un nivel record

  • 9 iun. 2019, 12:58
  • 883

Datoria totală a Moldovagaz către Gazprom a crescut la un nivel record, iar la sfârșitul trimestrului I al anului 2019 a depășit valoarea de 6,34 miliarde USD.

Acest lucru rezultă din situațiile financiare publicate de Gazprom în perioada ianuarie-martie a acestui an. Potrivit materialelor societății, Moldovagaz nu are datorie debitoare pana la 31 martie 2019 și 31 decembrie 2018 în afară de mărimea estimată pentru pierderile de credit anticipate în valoare de 410 miliarde 503 milioane ruble și 431 miliarde 660 de milioane de ruble la 31 martie 2019, respectiv, 31 decembrie 2018.

Având în vedere că cursul oficial al rublei rusești față de dolarul SUA, stabilit de Banca Centrală a Rusiei, la 31 decembrie 2018 s-a ridicat la 69.4706 ruble pentru 1 dolar, iar la 31 martie 2019 - 64.7347 pentru 1 dolar, apoi în dolari, rezerva pentru pierderile de credit așteptate (datoria totală a Moldovagaz către Gazprom, care se datorează în mare parte neplății regiunii transnistrene) a fost de aproximativ 6 miliarde 213,6 milioane dolari, și la sfârșitul primului trimestru al anului 2019 - 6 miliarde 341.3 milioane dolari. 

Pierderile de credit anticipate reprezintă o estimare ponderată a pierderilor din credite (costul tuturor neajunsurilor așteptate în numerar) pe întreaga durată de viață așteptată a unui instrument financiar. Scăderea în numerar reprezintă diferența dintre fluxurile de trezorerie datorate organizației în conformitate cu contractul și fluxurile de numerar pe care organizația se așteaptă să le primească. Întrucât pierderile de credit așteptate țin cont de valoarea și termenele de rambursare, pierderea creditului are loc chiar dacă organizația se așteaptă să primească întreaga sumă integrală, dar mai târziu decât se prevede în contract.

Trebuie menționat faptul că Gazprom depune anual cereri de recuperare a datoriilor istorice de la Moldovagaz pentru gazele naturale livrate în diferiti ani și câștigă aceste cazuri în instanță. În același timp, aproximativ 95% din datoriile recuperate sunt înregistrate în regiunea transnistreană și doar 5% în cazul Moldovei de pe dreapta. În același timp, până în prezent, Gazprom nu a întreprins nicio acțiune în vederea executării hotărârilor judecătorești privind colectarea datoriilor istorice de la Moldovagaz.

Poziția Moldovagaz asupra pretențiilor Gazprom este că aceste datorii pentru gazele naturale au fost formate din cauza circumstanțelor de forță majoră - incapacitatea de a influența întreprinderea Tiraspoltransgaz. Acțiunile Gazprom, care anual se adresează îm instanța pentru recuperarea datoriilor pentru gaze de la Moldovagaz, sunt condiționate de cerințele organelor de control valutar și vamal ale Federației Ruse privind necesitatea luării unor măsuri legale pentru a respecta termenele de repatriere a fondurilor. Moscova și Chișinăul au discutat anterior în mod repetat problema remanierii datoriilor istorice ale Moldovei pentru gazele rusești consumate la nivelul guvernului și al conducerii Gazpromului, precum și la nivelul comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică.

De asemenea, partea moldovenească a solicitat mai devreme să ia în considerare posibilitatea transferării datoriei acumulate de regiunea transnistreană către Tiraspoltransgaz și ulterior către administrația regiunii transnistrene. La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anterior că Moldova nu va plăti niciodată Rusiei pentru gazele naturale furnizate de aceasta regiunii transnistrene, deoarece malul drept al Nistrului nu ar trebui să plătească pentru ceea ce a consumat, dar nu a plătit malul stâng al Nistrului. Cei mai mari acționari ai Moldovagaz sunt Gazprom (50% din acțiuni), guvernul moldovean (35,33%) și administrația transnistreană (13,44%), care şi-a transferat actiunile sub administrarea holdingului de gaze rusesc.