Daily Mail: Mii de moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie prin ușa din spate

  • 30 oct. 2017, 17:26
  • 606

Mii de migranți din cea mai săracă țară a Europei s-au „strecurat” în Marea Britanie prin ușa din spate, în ultimii ani, profitând de o lacună a legislației europene, scrie Daily Mail.

Potrivit sursei, ultimele date oficiale obținute de jurnaliști arată că 7000 de moldoveni au intrat în Marea Britanie în ultimii doi ani, după ce au obținut pașapoarte românești, România fiind membră a Uniunii Europene.

Daily Mail: Mii de moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie prin ușa din spate

Moldovenii pot aplica pentru documente românești datorită „legăturii istorice între cele două țări est europene”, scrie sursa citată.

De asemenea, jurnaliștii britanici scriu că autoritățile engleze au mâinile legate și nu pot să oprească moldovenii să vină în Marea Britanie, întrucât sunt deținători de pașapoarte românești și au drepturi depline să locuiască și să muncească oriunde în UE. 

Moldova nu este membră a UE și  este cea mai săracă țară din Europa, cu un salariu  mediu de circa 197 de lire sterline (4457 lei).

Presa britanică mai scrie că la fel ca moldovenii, și indienii vin în Marea Britanie prin această metodă.

Goa a fost o colonie a Portugaliei până în 1962, iar conform legislației potrugheze, oricine poate obține pașaportul Portugaliei, dacă reușesc să demonstreze că părinții sau bunicii au fost născuți în Goa înainte de 1962. Anul trecut, peste 20.000 de indieni au intrat în Marea Britanie.

Potrivit Daily Mail, jumătate de milion de cetăţeni moldoveni ar fi obţinut, în 2015, paşaport românesc, iar media lunară ar fi acum de 10 mii de paşapoarte româneşti.

Până anul trecut, circa 6.000 de moldoveni locuiesc și muncesc în Marea Britanie în calitate de cetățeni români. De asemenea, în Marea Britanie se află circa 256.800 de români, majoritatea venind după 2014.

De asemenea, Londra va introduce noi reguli privind imigraţia în contextul Brexit.