Consolidarea capacității partenerilor sociali într-o nouă lume a muncii

  • 25 feb. 2019, 15:00
  • 558

Reprezentanți ai sindicatelor naționale din 14 țări și ai patronatelor din 19 țări au participat, recent, la seminarul de lansare a proiectului „Consolidarea capacității parteneri­lor sociali și a dialogului social într-o nouă lume a muncii”. 

Evenimentul, la care a participat și Sergiu Sain­ciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM), s-a desfășurat la Geneva, Elveția, fiind organizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Comisia Europeană (CE), care finanțează proiectul.

Organizația Internațională a Muncii ur­mează să realizeze proiectul respectiv în 27 de state membre ale Uniunii Europene, în țările candidate Albania, Republica Ma­cedonia de Nord, Muntenegru și Turcia, și țările asociate Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia.

„Bazându-se pe o colaborare anteri­oară între OIM și Comisia Europeană în domeniul relațiilor industriale și al dia­logului social, acest proiect are o viziune pe termen mai lung și urmărește scopul de a sprijini organizațiile naționale ale salariaților și ale angajatorilor în UE prin generarea de cunoștințe care îi pot ajuta să abordeze provocările majore și să pro­fite de oportunitățile într-o lume a muncii în schimbare”, a declarat Sergiu Sainciuc pentru „Vocea poporului”.

Potrivit vicepreședintelui CNSM, obiec­tivul proiectului este de a facilita coopera­rea reciprocă între partenerii sociali. Acest proiect va lua în considerare, de asemenea, implicarea și prioritățile partenerilor sociali ca parte a proceselor de guvernanță eco­nomică europeană și în contextul punerii în aplicare a Pilonului European al Dreptu­rilor Sociale.

"Una din formele de abuz este exercitarea stresului psihic asupra cuiva la locul de muncă"

„În prezent, credibilitatea instituțiilor tripartite și a actorilor de dialog social depinde de modul în care aceștia se vor adapta la noua lume a muncii și de formu­larea răspunsurilor adecvate și inovatoare la transformările rapide și profunde. Acest proiect urmărește să faciliteze angajarea efectivă a partenerilor sociali în acest pro­ces, prin intermediul dialogului social, prin sprijinirea acestora pentru a-și identifica prioritățile percepute în ceea ce privește abordarea provocărilor actuale și viitoare”, a concretizat Sergiu Sainciuc.

Seminarul a oferit partenerilor sociali posibilitatea de a discuta și a identifica îm­preună subiectele importante asupra căro­ra ar dori ca proiectul să se concentreze.

În urma discuțiilor, partenerii sociali au identificat opt subiecte la care ar putea contribui și care ar putea fi incluse în vii­torul proiect. Este vorba de digitalizarea și munca pentru platformele online, care in­clud protecția socială, bunăstarea la locul de muncă, abilități, formare, perfecționare, înțelegere și discuții la nivel național, inspectorate de muncă, inteligență artifici­ală ș. a.

Alte subiecte discutate au fost negoci­erile colective, sindicalizarea și capacita­tea partenerilor sociali, activitățile de ex­ternalizare ca fenomene economice noi, abordările pentru soluționarea cazurilor de mobbing (din engleză, to mob: „a ata­ca”, ceea ce înseamnă exercitarea stresului psihic asupra cuiva la locul de activitate). Drept teme de discuție servesc și următoa­rele subiecte: Convergența în Europa (ega­litatea de remunerare, multinaționalele, dumpingul social), Mecanismele de coo­perare tripartite, dar și Violența la locul de muncă.

Sergiu Sainciuc a explicat că proiectul va include cinci faze. Pentru anul 2019, sunt programate seminare de inițiere. Iar în pe­rioada martie–decembrie, se va realiza stu­diul instituțiilor de dialog social „Generarea cunoștințelor: pregătirea documentelor comparative” și vor fi realizate 12 rapoar­te naționale. În anul 2020, se va desfășura etapa finală, ce prevede organizarea unei conferințe, în cadrul căreia participanții la proiect își vor împărtăși experiența acumu­lată și vor prezenta rapoarte privind studi­ile efectuate în domeniu, care apoi să fie implementate de către partenerii sociali din Europa.