Consiliul pentru Egalitate: Prevederile discriminatorii din Codul Muncii nu sunt eliminate

  • 20 aug. 2019, 8:46
  • 702

Chiar dacă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune modificarea Codului Muncii, prevederile discriminatorii nu sunt eliminate. Este nemulțumirea Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a menționat că recomandările sale nu au fost luate în calcul la elaborarea proiectului.

„Toate propunerile înaintate de Consiliu în vederea eliminării prevederilor discriminatorii nu s-au regăsit în proiectul de lege de modificare a Codului Muncii. Ceea ce înseamnă că neajustarea cadrului la standardele privind nediscriminarea va avea drept consecință perpetuarea prevederilor care vor discrimina persoanele în baza criteriilor de sex, gen, statut de pensionar, dizabilitate, naționalitate, etc”, se arată într-un comunicat emis presei.

Prevederile discriminatorii

Una dintre propunerile care nu au fost luate în calcul ținea de introducerea definițiilor pentru termenii „plată”, „muncă egală” și „muncă de valoare egală”, astfel încât să nu se mai creeze dificultate la compararea anumitor funcții sau profesii, pentru stabilirea drepturilor salariale.

De asemenea, s-a dorit ca prevederea care interzice concedierea femeilor care au copii de până la șase ani să se aplice și bărbaților. În schimb, în proiectul elaborat, ministerul doar a substituit sintagma de „șase ani” cu „patru ani”.

În 2018, Consiliul pentru Egalitate a constat o creștere de la 10 la 31% a cazurilor de discriminare în câmpul muncii. Unul dintre motive este aplicarea arbitrară a prevederii ce permite concedierea persoanelor care au atins vârsta de pensionare. S-a propus ca această prevedere să fie completată cu o condiție: pensionarul să poate fi demis doar dacă în locul lui va veni o persoană tânără, ale cărei calități profesionale să fie evaluate. Propunerea nu a fost însă inclusă în noul proiect.

Totodată, s-a propus eliminarea prevederii ce le scutește pe persoanele cu nevoi speciale de perioada de probă la angajare. „Prin ratificarea Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități, Republica Moldova și-a asumat obligația de a recunoaște drepturile acestora în condiții de egalitate cu ceilalți”, a subliniat Consiliul, însă în zadar.

S-a insistat și pe încheierea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată cu străinii ce dețin dreptul de ședere provizorie pentru reintegrarea familiei, precum și cu străinii titulari ai dreptului de ședere permanent. Măsura s-a dorit pentru a fi evitată discriminarea pe criteriul de naționalitate. Nici aceasta nu a fost însă luată în calcul.