Chicu reînvie vechile proiecte: Tichetul de masă va fi de 55 de lei

  • 18 dec. 2019, 15:42
  • 1 181
  • 2

După ce Guvernul Sandu a decis impozitarea tichetelor de masă, premierul Chicu a anunţat astăzi la Forumul Economic creşterea plafonului zilnic pentru un tichet.

De la 1 ianuarie 2020, angajaţii din sectorul privat vor primi tichete de masă de 55 de lei, faţă de 45 de lei, cât e valoarea din prezent, transmite publika.md.

"Această concluzie vine în urma vizitelor în teritoriu şi la agenţii economici. Ei au cerut să revenim la tichete şi să stimulăm în aşa fel menţinerea forţei de muncă în Republica Moldova", a spus premierul, Ion Chicu.

Guvernul Maiei Sandu a decis impozitarea tichetelor, pe motiv că nu ar aduce niciun beneficiu angajatorului sau angajatului. Măsura face parte din acordul cu FMI. Astfel că angajatorul plăteşte o contribuţie socială de 18 la sută, iar angajatul de 6%. Tichetul de masă este oferit ca supliment la salariu și poate fi folosit în localuri, cantine sau rețele de magazine.

Proiectul de lege privind tichetele de masă a fost iniţiat de fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu. Tot astăzi, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că de la anul va fi extins Programul Prima Casă pentru angajaţii din sectorul privat.

"Din păcate, începând din luna august, guvernarea a dat nişte semnale nu prea încurajatoare privind acest proiect. Ritmurile au scăzut, noi o să revenim la acest program, pentru şi asta este o metodă de a menţine tinerii în Republica Moldova", a menţionat premierul.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat la iniţiativa premierului Pavel Filip, în martie 2018. Potrivit regulamentului, beneficiarii care au până la 45 de ani, trebuie să aibă o contribuţie iniţială de până la zece la sută din valoarea contractului. Costul maxim al locuinţei poate fi de un milion de lei. Ulterior, programul a fost extins, iar statul oferă compensaţii bugetarilor şi familiilor cu mulţi copii. În acest an, autorităţile şi-au propus să ajute trei mii de oameni să îşi cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă".