Carnetul de muncă. Cum poate fi restabilit în caz de furt, pierdere sau distrugere

  • 5 iul. 2017, 11:10
  • 2 028

Carnetele de muncă constituie documentul de bază privind activitatea de muncă a salariaţilor pe teritoriul Republicii Moldova, iar pierderea sau distrugerea acestora pot genera mai multe probleme.

Conform Regulamentului privind completarea, păstrarea şi evidenţa carnetului de muncă, la încetarea contractului individual de muncă încheiat cu salariatul, unitatea este obligată să-i elibereze acestuia carnetul de muncă în ziua eliberării, efectuând înscrierea de eliberare în modul stabilit. Expedierea carnetului de muncă prin poştă se permite numai în cazul în care unitatea are consimţământul în scris al salariatului sau reprezentantului său legal.

Dacă eliberarea carnetului de muncă este reţinută din vina angajatorului, salariatului i se plăteşte salariul mediu pentru tot timpul absenţei forţate de la lucru, cauzate de imposibilitatea angajării la altă unitate după eliberarea din serviciu din motivul lipsei carnetului de muncă.

Duplicatul carnetului de muncă

În caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de muncă, ultima unitate la care a lucrat sau lucrează salariatul este obligată să-i elibereze, în termen de 15 zile calendaristice din momentul adresării, un duplicat al carnetului de muncă. Dacă ultima unitate a fost supusă reorganizării sau lichidării, duplicatul se eliberează de către succesorul de drept al acesteia sau autorităţile administraţiei publice locale (primării).

Duplicatul carnetului de muncă se completează în acelaşi mod ca şi carnetul de muncă original, pe prima pagină a acestuia făcându-se înscrierea ”Duplicat”, cu indicarea numărului şi a seriei carnetului de muncă original.

Înscrierile despre activitatea de muncă, stimulările şi recompensele acordate se efectuează de către ultima unitate pe baza ordinelor (deciziilor, dispoziţiilor, hotărârilor) emise anterior.

În cazul în care salariatul, înainte de a se angaja la unitatea respectivă a mai fost încadrat în muncă, în duplicat la capitolul ”Date referitoare la activitatea de muncă” (coloana 4) se face înscrierea despre vechimea totală în muncă realizată anterior şi confirmată prin acte. Vechimea generală în muncă se însumează, indicându-se numărul total de ani, luni, zile lucrate, fără a se concretiza unitatea la care a lucrat titularul, perioada de timp şi funcţia deţinută.

După introducerea acestor date confirmate prin acte, în duplicat se înscriu datele privind perioadele concrete de muncă. În cazul în care actele prezentate nu conţin date complete despre toate perioadele de muncă anterioare, se înscriu numai datele ce se conţin în aceste acte.

În cazul deteriorării carnetului de muncă (ars, rupt, pătat etc.), ultima unitate îi eliberează salariatului un duplicat, pe prima pagină a carnetului de muncă deteriorat făcându-se înscrierea: ”A fost eliberat un duplicat”, cu indicarea numărului şi a seriei duplicatului. Carnetul de muncă deteriorat se restituie titularului. În cazul angajării la un alt loc de muncă, salariatul este obligat să prezinte duplicatul carnetului de muncă.

De anul viitor, însă, carnetele de muncă vor dispărea. Astfel, datele din acesta se vor regăsi în alte documente privind relațiile de muncă cum ar fi: contractul individual de muncă, ordine interne și FSIC16 – raportul unificat. Parlamentul a aprobat, săptămâna trecută, o lege care ar trebui să simplifice procedurile de raportare financiară și statistică pentru agenții economici.