Asigurări sociale și pentru persoanele cu un stagiu de muncă de 3 luni. Ce propuneri mai sunt incluse într-un proiect de lege

  • 27 sept. 2017, 17:03
  • 625

Indemnizații de maternitate sau îmbolnăvire pentru persoane cu un stagiu de cotizare de 3 luni, pensii indexate de două ori pe an sau acordate moștenitorilor. Acestea sunt doar câteva propuneri stipulate într-un proiect de lege înregistrat în Parlament.

Astfel, conform amendamentelor propuse, asigurații care au un stagiu total de cotizare de până la 3 ani ar putea beneficia de dreptul la prestații de asigurări sociale dacă vor confirma un stagiu de cotizare de cel puțin 3 luni în ultimile 12 luni premergătoare datei producerii riscului asigurat. Reglementările vizează următoarele riscuri sociale asigurate: îmbolnăvirea, maternitatea, creșterea copilului și decesul.

Autorul proiectului mai propune ca pensiile să fie indexate de două ori pe an, în lunile aprilie și octombrie. De asemenea, în cazul pensiilor mai mici decât minimul de existență pentru pensionari, calculat pentru anul precedent, se propune aplicarea coeficientului de majorare de 20 la sută din cuantumul pensiei calculate.

Un alt amendament vizează garantarea de către stat a unui termen minim de 5 ani de primire a pensiei de către urmași, în cazul decesului timpuriu al asiguratului. În mod practic, asta înseamnă că, dacă asiguratul a decedat mai devreme de 5 ani de la data ieșirii la pensie, banii pe care îi primea vor fi achitați de stat urmașilor săi pe un termen, care în cumul cu perioada care s-a scurs de la data pensionării, constituie 5 ani. Adică, dacă asiguratul a decedat după doi ani de la data pensionării, atunci urmașii săi vor mai beneficia încă 3 ani de pensia pe care o primea acesta.

Autorul vrea, de asemenea, să fie completată Legea ocrotirii sănătății, astfel ca toți cetățenii să beneficieze, anual, de un examen medical profilactic gratuit, care va include analiza generală a sângelui și radiografia cutiei toracice.

Autorul proiectului nu indică, însă, de câți bani este nevoie, pentru implementarea acestor propuneri, și din ce surse vor fi alocați.