Angajatorii vor fi obligați să ofere femeilor însărcinate 16 ore libere pentru investigații medicale

  • 2 dec. 2016, 15:46
  • 3 631
  • 6

„Angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua doar în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale”, această prevedere a fost votată în prima lectură de către Parlament și va fi introdusă în Codul Muncii.

„Proiectul de lege vine pentru a ne asigura că femeile au timp suficient pentru investigații, pentru ca la sfârșitul sarcinii să avem un copil sănătos și o mamă sănătoase”, a declarat Liliana Palihovici.

Acest drept se acordă de către angajator, la cererea angajatei gravide, în limita a 16 ore pe lună, dar cu condiția că această investigație medicală nu se poate efectua decât în timpul programului de lucru. Confirmarea acestor investigații sunt recomandările în scris a medicului de familie sau a medicul specialist.

De menționat că de acest drept beneficiază femeile gravide din România și Marea Britanie. Tot acolo, se optează pentru dreptul tatălui de a însoți soția la minim 2 controale medicale în timpul sarcinii cu oferirea de timp plătit de angajator.