Angajatorii îşi doresc să crească numărul orelor suplimentare

  • 11 oct. 2016, 10:36
  • 977

Angajatorii din mai multe domenii ar putea avea liber să crească orele suplimentare lucrate de angajați, lucru care va fi posibil prin noi modificări aduse Codului Muncii. Potrivit profit.ro sindicatele şi patronatele au ajuns deja la un consens privind domeniile în care se vor aduce modificări privind durata săptămânii de lucru. 

Mai multe domenii de business pentru care perioada de referință luată în calcul la depășirea orelor suplimentare este astăzi limitată la 4 luni vor fi incluse pe o listă pentru care acest interval va fi extins, prin modificarea Codului Muncii.

În prezent, Codul Muncii stabilește că un angajat nu poate depăşi ca timp de lucru 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Durată poate fi prelungită cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii, Codul Muncii permite însă negocierea, prin contractul colectiv de muncă, a unor perioade de referință mai mari de până la 6 luni, iar, în situaţii speciale, până la un an.