Angajații ar putea beneficia de tichete de masă gratuit

  • 1 feb. 2017, 14:01
  • 3 322
  • 8

Angajații moldoveni ar putea beneficia de tichete de masă gratuite. Un proiect de lege prevede ca salariaţii să beneficieze gratuit de tichete de masă oferite de către patroni. Preţul unui bon va fi de 45 de lei, iar banii, alocaţi de angajator, nu vor fi impozitaţi.

Tichetele de masă vor putea fi utilizate în societățile de alimentație publică (cantină, restaurant, bufet etc.), super/hypermarket-uri și alte asemenea entități care sunt în raporturi contractuale cu operatorii, doar pentru a cumpăra produse alimentare.

Potrivit inițiativei, utilizarea lor este asociată cu o mărire a productivității, îmbunătățirea sănătății salariaților, precum și cu un consum ridicat la nivel de populație și colectare suplimentară de TVA la nivel macroeconomic. 

Tichetele de masă nu sunt transmisibile și doar salariatul va avea dreptul de a le folosi. Aceste tichete pot fi utilizate doar cu scopul de a cumpăra produse alimentare, excluzând băuturile alcoolice și articolele de tutun. De asemenea, este interzisă schimbul tichetelor de masă contra mijloacelor bănești.

Detaliile inițiativei sunt explicate de către Andrian Candu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, mediului de afaceri și instituțiilor de stat.

„Există o companie, care activează pe piață în limitele prevăzute de lege. Acestea dau tichetele angajatorului, care ulterior dau angajaților, suplimentar la salariu. Este interzis ca angajatorul să reducă din salariu, din contra, încercăm să încurajăm stimularea salariaților”, a explicat Andrian Candu.

Numărul tichetelor va fi calculat în funcție de zielele lucrătoare: „Angajatul va primi tichete în luna februarie, spre exemplu, pentru zilele lucrate în luna ianuarie. Așa se face în toată lumea”.

De asemenea, magazinul nu va putea da diferența de bani dintre valoarea tichetului și valoarea mărfii procurate.

„Spre exemplu, dacă angajatul va procura  produse în valoare de 30 de lei, magazinului îi este interzis să dea rest 15 lei din valoarea de 45 de lei a tichetului. Astfel vom preveni escrocheriile”, a explicat Andrian Candu.

Valoarea tichetului va fi ajustată la rata inflației. Ce ține de operator, Candu a declarat că compania nu orice companie va putea presat astfel de servicii: „Cel care opereează sistemul trebuie să fie calificat, nu orice companie va putea presa un astfel de servicii. Din practica internațională am văzut că sunt cîteva condiții ce țin de loc, condiții de păstrare, condiții de producere a tichetelor, un sistem de registru bine pus la punct. În Moldova avem o instituție care ar putea să facă acest lucru, iar asta este Banca Națională”.

Companiile care au deja cantine pentru angajați, nu sunt obligați de a oferi tichete angajatorilor.

„Tichetele sunt un drept, nu o obligație. Nu obligăm pe nimeni să închidă cantinele și să ofere tichete”

Formula prin care a fost stabilită valoarea unui tichet de masă rezidă din valoarea coșului minim de consum, care conform datelor statistice pentru primul semestru din 2016 reprezintă suma de 1813,7 lei. Din această urmă, ponderea coșului alimentar (cheltuieli pentru achiziționarea produselor alimentare) reprezintă 50% sau aproximativ 906 lei.

Sistemul tichetelor de masă este practicat la nivel internațional în state precum Franța, Belgia, Cehia, Elveția, Italia, Polonia, Spania etc., în unele țări având o tradiție de peste 50 de ani, sistemul dovedindu-se a fi foarte eficient datorită tratamentului fiscal favorabil şi a avantajelor sociale şi economice de care se bucură toate părţile implicate: angajatorii, angajaţii, operatorii şi statul.