Amenzi pentru anagajați și angajatori. Codul contravențional a fost modificat

  • 11 dec. 2017, 10:36
  • 1 034

Persoanele identificate că muncesc fără un contract individual de muncă în formă scrisă vor fi sancţionate cu amendă de la 3.500 de lei până la 6.000 de lei. Noile modificări ale Codului contavențional, care au intrat în vigoare recent, pedepsirea inclusiv a persoanelor care prestează munca informală, nu doar a angajatorilor.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova consideră că prevederile Codului contravențional au menirea să descurajeze lucrătorii de a presta o muncă fără încheierea unui contract individual de muncă. Prin urmare, modificările reprezintă drept o expresie a responsabilizării ambelor părți ale raporturilor de muncă, lucrător și patron, pentru încălcarea legislației muncii.

CNSM le consideră ca măsuri consistente de durată și necesare în contextul în care, în prezent, o bună parte din lucrătorii de pe piața muncii a țării nu respectă condițiile legale de angajare. Drept urmare, respectiva categorie de persoane este afectată din perspectiva reținerii neîntemeiate din salariu, lipsirii de beneficii și garanții, atragerii la muncă suplimentară în zilele de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, atingerii vârstei de pensionare prin neachitarea contribuțiilor de asigurări sociale și medicale, îmbolnăvirii, sau mai grav, a implicării în accidente de muncă.