Acordul ce prevede că moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii va fi publicat în Monitorul Oficial

  • 30 nov. 2017, 11:59
  • 730

Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii, potrivit Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, ce va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Totodată, în aceeași ediție va fi publicat și decretul prezidențial privind promulgarea Acordului.

Documentul prevede că moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

Totodată, acesta stabilește mecanismele de plată a prestaţiilor de asigurări sociale; instituţiile responsabile pentru plata lor; documentele care necesită a fi completate şi furnizate pentru ca persoanele îndreptăţite să beneficieze de prestaţii.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

Scopul acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Prezentul document poate fi modificat în orice timp, la convenirea reciprocă în scris a celor două state. Totodată, acordul a fost încheiat pentru o perioadă nedeterminată.

Republica Moldova are semnate 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia.