A câştigat 40 de milioane de dolari de la firma care a dat-o afară

  • 13 iun. 2017, 14:57
  • 8 584
  • 8

Alexis Berger, fost director de marketing într-o companie din New York a fost concediată pentru că ”se purta ca un bărbat”, potrivit unui articol publicat de Daily Mail. Ea şi-a dat în judecată angajatorul într-un proces de discriminare sexuală, pe care l-a şi câştigat. Suma primită? 40 de milioane de dolari.

Berger are 32 de ani şi, potrivit Daily Mail, a transformat compania Kargo Global într-o forţă internaţională  cu venituri anuale de 100 de milioane de dolari. Salariul ei depăşea 1 milion de dolari anual; la acesta se adăugau comisioanele. Tânăra avea şi acţiuni de 9 milioane de dolari în companie.

Firma a pretins că Berger era nepoliticoasă cu angajaţii şi nu avea rezultate foarte bune la muncă, iar în cele din urmă a concediat-o pentru încălcarea unei clauze de necompetitivitate. Judecătorul Billie Colombaro a văzut însă lucrurile diferit şi a citat discriminarea sexuală drept un factor care a dus la concedierea tinerei. ”A fost o orchestraţie rău-intenţionată, umilitoare, cu efectul privării sale de comisionale câştigate, de bonusul de retenţie, de acţiunile sale, de poziţie, de salariu, precum şi de demnitatea ei.”

Berger a dezvoltat atât relaţii profesionale, cât şi personale cu CEO-ul Kargo, Harry Kargman, care, de asemenea, nu au fost pe placul celorlalţi executivi, potrivit judecătorului.  
Potrivit Law Newz, noul vicepreşedinte de resurse umane al companiei a avertizat-o că stilul ei de management avea nevoie de schimbare din cauza unor plângeri anonime; acestea au venit după ce ea a fost anunţată că va primi un bonus pentru munca sa. A fost plasată apoi într-un Plan de îmbunătăţire a performanţei din cauza ”comportamentului neprofesional”, chiar dacă nu i s-au dat exemple specifice.

Berger a fost acuzată apoi că este prea ”supusă emoţiilor”, ”sensibilă”, ”dură” şi ”bătăuşă”. Ea pretindea însă că acesta este un dublu standard: Kargman, CEO-ul companiei, afişa un comportament similar; astfel a observat angajaţii bărbaţi puteau fi agresivi, în timp ce femeile nu.

Kargman a folosit şi el un limbaj necorespunzător în companie, potrivit înregistrărilor existente. Judecătorul Colombaro a scris că vicepreşedintele de HR a ignorat numeroase plângeri împotriva celuilalt angajat ”doar pentru că era bărbat”. Într-o declaraţie pentru AdWeek, reprezentanţii companiei au răspuns: ”Timp de 14 ani, compania noastră a oferit oportunităţi depline şi egale tuturor angajaţilor noştri, iar acest lucru stă la baza culturii noastre”.