12% dintre moldoveni nu sunt mulțumiți de salariile pe care le primesc. Ce ar vrea să schimbe

  • 7 sept. 2017, 16:27
  • 628
  • 1

Biroul Naţional de Statistică anunţă că, în al doilea trimestru al acestui an, populația economic activă (populația ocupată plus şomerii) a constituit puțin peste 1,3 milioane de persoane, fiind în descreștere cu 3,4%. Majoritatea dintre aceștia, adică 1,27 milioane, au un serviciu. Cifra este în descreștere cu 2,9%.

Mai mult de o treime dintre moldoveni muncesc în sectorul agricol. În industrie activează puțin peste 10 la sută, iar în construcții – 5%.

Cât privește repartizarea după forme de proprietate, 75,9% din populația ocupată a activat în sectorul privat și aproape un sfert în sectorul public.

În același timp, numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii, a fost de 45,7 mii, fiind în scădere față de nivelul trimestrului doi al anului trecut, când cifra a fost de 55 de mii.

Datele mai arată că peste 1,3 milioane de cetățeni nu doresc să lucreze. În mare parte aceștia sunt pensionari, învață/studiază sau nu doresc să lucreze, deoarece îngrijesc de familie ori planifică să muncească peste hotare.