„Majorarea pensiilor” a stârnit nemulțumiri. Cum explică CNAS

  • 11 feb. 2019, 10:47
  • 753

Anunțul mult așteptat al Guvernu­lui, cel de majorare cu 10 la sută a pensiilor care nu ajung la valoarea de 1589 de lei, minimul de existență pentru pensionari pe semestru în­tâi al anului precedent, par să nu fi bucurat prea mult pe unii bătrâni. În total, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), de majo­rări au beneficiar mai bine de 453 de mii de persoane.

Printre aceștia este și Vera Nacu din sa­tul Haragîș, raionul Cantemir. Singura sursă de existență a femeii, invalid de gradul II, este pensia. Ne spune că a așteptat cu su­fletul la gură majorarea pensiei, însă, când a primit-o, i-a lăsat un gust amar.

„Singurii bani pe care îi primesc sunt din această pensie. Până la majorare, primeam o pensie de 1397 de lei și 180 de lei era compensația. În total, 1577 de lei.  Acum, am primit pensia, așa-zis majorată. Mi-au adăugat 139 de lei, dar mi-au tăiat 140 de lei din compensație, care a rămas doar de 40 de lei. Acum, primesc mai puțini bani din pensie și compensație. Mă întreb: ce rost a avut această majorare, dacă nu ne putem bucura pe bună dreptate de ea? Trebuia să ni se lase în întregime compensația. 140 de lei pentru mine este foarte mult”, ni se plânge bătrâna.

Nu s-a bucurat de pensie prea mare nici Nicolae Terguță din Chișinău. Recent, pen­sionarul a descoperit că fostul său anga­jator a comis și o ilegalitate. Timp de cinci ani, acesta nu ar fi efectuat defalcările în fondul social. Odată ajuns la pensie, aces­tuia i s-a calculat o pensie mai mică decât ar fi trebuit. Cei doi au venit după ajutor la specialiștii Departamentului protecție soci­al-economică a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Acestea nu sunt singurele cazuri când oamenii se arată nedumeriți de felul cum le-a fost ma­jorată pensia.

Argumentele oficialilor

Potrivit Svetlanei Vecvert, șefa Direcţi­ei generale control şi aplicarea legislaţiei pentru drepturi sociale de la CNAS, toate pensiile stabilite până 1 ianuarie 2019, al căror cuantum nu a depășit minimul de existență pentru pensonari, 1589 de lei, au fost majorate în prima lună a anului cu 10%  și, respectiv, achitate în luna ianuarie, deja majorate.

„Cât privește acordarea suportului fi­nanciar de stat, e de menționat faptul că, potrivit Legii 147, acesta se acordă be­neficiarilor de pensii ai cărui cuantum nu depășește 1500 de lei. Deci, beneficierea de suport financiar este condiționată, ca pensia să nu fie mai mare de 1500 de lei. Astfel, conform legii, în cazul în care după majorarea cu 10 la sută cuantumul pensi­ei depășește 1500 de lei, acestei persoane i se acordă pensia majorată cu 10% și un suport financiar calculat pentru a i se asi­gura în continuare spre plată suma cumu­lativă a pensiei și a suportului financiar pe care le-a primit până la majorarea pensiei. Această situație denotă faptul că tot mai multe pensii depășesc mărimea de 1500 de lei, respectiv, pensiile cresc și treptat nu vor mai depinde de suportul financiar, simțind majorarea directă a pensiilor la indexarea de la 1 aprilie”, a spus pentru ziarul „Vocea poporului”, Svetlana Vecvert.

Opinia sindicatelor

Explicația responsabilului de la CNAS a fost argumentată și de către Ana Mol-dovanu, consultant superior în Depar­tamentul protecție social-economică al CNSM.

„În cazul în care, după majorarea pen­siilor, conform prevederilor legii nr. 254 din 22.11.2018, cuantumul pensiei majo­rate va depăși 1500 de lei, beneficiarilor de pensii cărora li se acorda suport finan­ciar de stat (180 de lei, 120 de lei, 100 de lei), li se va acorda suportul respectiv în mărimea diferenței dintre cuantumul cu­mulativ al pensiei și suportului financiar de stat de până la majorare şi cuantumul pensiei majorate. În baza Legii nr. 165 din 26.07.2018 pentru modificarea unor acte legislative, începând cu 1 ianuarie 2019, se vor recalcula pensiile persoanelor cărora le-a fost stabilită pensia până la 1 ianuarie 1999 și au activat sau activează în câmpul muncii mai mult de 15 ani după stabilirea pensiei, achitând contribuții de asigurări  sociale  de stat. Persoanele care întrunesc aceste condiții trebuie să depună cerere privind recalcularea pensiei la casele te­ritoriale de asigurări sociale. Dacă pensia calculată după reexaminare va fi mai mică decât cea în plată, rămâne pensia în plată”, explică Ana Moldovanu.

Potrivit datelor CNAS, în luna ianuarie anul curent erau luați în evidență 703.899 de pensionari. Dintre aceștia, peste 500 de mii primesc o pensie mai mică de 2000 de lei. Doar 166.000 de persoane au parte de pensii mai mari, printre care deputați, angajați din aviația civilă, procu­rori și judecători ș.a.