Un programator a dezvoltat una din cele mai apreciate aplicații pentru crescătorii de albine

  • 12 apr. 2018, 10:42
  • 1 690

După ce a urmat un curs de apicultură și a cumpărat o stupină, un programator român vrut să digitalizeze operațiunile clasice din acest domeniu și a dezvoltat o aplicație dedicată crescătorilor de albine.

Bogdan Iordache a creat Apiary Book, o aplicație mobilă pentru gestiunea activităților legate de întreținerea unei stupine. Apiary Book permite înregistrarea pe telefonul mobil a informațiilor legate de numărul și sănătatea albinelor, de activitățile de mentenanță și a tratamentelor pe care un apicultor le efectuează asupra fiecarei familii de albine.

Antreprenorul are o experiență de 20 de ani în dezvoltarea de software, iar pasiunea sa pentru albine a început în 2014.

În prezent, aplicația creată de Bogdan Iordache a fost descarcată de peste 50.000 de utilizatori din toată lumea și a fost tradusă în 13 limbi, numai cu ajutorul apicultorilor din comunitate. Antreprenorul ne-a povestit cum a început, cum arată comunitățile de apicultori și ce planuri de viitor are pentru aplicația sa.

În România există aproximativ 40.000 de apicultori, cu peste 1,5 milioane de stupine, iar în 2015 țara noastră s-a aflat pe primul loc la producția de miere (cu o producție de 35.000 de tone), potrivit datelor Comisiei Europene. 

StartupCafe: Cum ai  ajuns să dezvolți o astfel de aplicație?

Bogdan Iordache: În 2014 am urmat un curs pentru apicultori, mi-am cumparat o stupină și am început activitățile apicole sub atenta îndrumare a domnului Traian Enescu, un apicultor cu peste 40 de ani de experiență. Dacă la început am folosit hartie și creion pentru a nota date despre familiile de albine și activitățile efectuate în stupină, în scurt timp am încercat să digitizez multiplele operațiuni. Am efectuat un studiu de piață și nefiind satisfăcut de ce am găsit în acel moment, m-am apucat să dezvolt singur această aplicație.

StartupCafe: Care este modelul de business? Cum monetizezi aplicația?

Bogdan Iordache: Până în acest moment ne-am concentrat pe extinderea accesibilității aplicației și pe dezvoltarea unei comunități puternice de apicultori. Feedback-ul primit de la sute de apicultori a fost deja încorporat în aplicație. Momentan am introdus deja un modul de publicitate, dar intenționăm sa ne bazăm doar pe produse și servicii utile comunității de apicultori, în regim de publicitate clasică sau afiliere. În perioada imediat urmatoare vom introduce, de asemenea, câteva facilități suplimentare pentru utilizatorii premium.  

StartupCafe: Care sunt planurile pe termen scurt, dar și pe termen lung ale Apiary Book?

Bogdan Iordache: Am pus la punct un plan foarte clar de dezvoltare a aplicației. Dorim să introducem posibilitatea de monitorizare automată a mai multor indicatori dintr-un stup (temperatură, umiditate) folosind tehnologii IoT existente sau pe care le vom dezvolta și noi la un moment dat. Avem un proiect pilot și o echipa care ne va permite acest lucru. De asemenea, vom folosi mai multe tehnici și algoritmi de machine learning pentru a putea oferi analize predictive, informări sau alerte care să ducă la creșterea eficacității și scăderea bolilor specifice albinelor. 

StartupCafe: Am vazut pe Google Play că aplicația a fost descarcată de peste 50.000 de utilizatori. În cât timp? Ești mulțumit de această evoluție?

Bogdan Iordache: A fost o evoluție mai mult decât mulțumitoare, având în vedere ca nu am promovat-o în nici un fel, folosind până acum doar calitățile intrinseci și puterea comunității. Ceva cu care ne mândrim este că aplicația este în acest moment tradusă în 13 limbi, numai cu ajutorul apicultorilor din comunitate, nu folosind servicii specifice. Acești traducători se comportă ca niște veritabili ambasadori ai aplicației noastre.

StartupCafe: Ați obținut investiții/finanțări până în momentul de față? Sunteți în căutarea unor investitori? 

Bogdan Iordache: Este deja public ca după ce am câștigat TechHub Demo Night (un concurs de pitch-uri pentru startup-uri) a venit și acest minunat succes prin care am fost invitați să participăm în prima editie a acceleratorului românesc Techcelerator și suntem onorați de această confirmare a calității și șanselor de creștere a aplicație noastre. Putem spune că suntem în discuții cu mai multe acceleratoare din întreaga lume care au manifestat un interes deosebit, în special pentru componenta sociala și grija noastra pentru conservarea și îmbunătățirea mediului înconjurător și a vieții, atât a apicultorilor, cât și a albinelor. 

Un număr de investitori de tip angel au fost și ei interesati de acest proiect al nostru, dar echipa este foarte importantă pentru noi și va contribui foarte mult în luarea unei decizii în acest sens.    

Oricum, focusul nostru este pe monetizarea și intrarea pe break-even cât mai rapidă, fiind convinși că aducem o valoare deosebită și aceasta va fi apreciată corespunzător de utilizatorii noștri. Evident, niște investitori strategici ne vor putea permite să atingem aceste obiective mult mai rapid și să dezvoltam și celelalte componente ale planului nostru.  

StartupCafe: Care este opinia ta cu privire la domeniul apiculturii din Romania?

Bogdan Iordache: România este o țară cu tradiție în domeniul apiculturii. Actual, din pacate, din ce în ce mai puțini tineri aleg să se implice în acest domeniu. 

StartupCafe: Este rentabilă meseria de apicultor?

Bogdan Iordache: Am o experiență de 20 de ani în domeniul dezvoltării aplicațiilor pentru calculator (software). Din 2014 sunt și apicultor, o activitate care oferă foarte multe satisfacții celor care o practică. Apicultura este un domeniul care poate fi rentabil, din păcate, în ultimii ani, acest lucru nu a fost posbil datorită mai multor factori: boli, dăunători, pesticide agricole, schimbări climatice. În ciuda acestor lucruri, România a reușit să se claseze pe primul loc în Europa la producția de miere în anul 2015. 

StartupCafe: Ai accesat vreodata fonduri europene pentru apicultori?

Bogdan Iordache: Nu am accesat fonduri europene pentru apicultori, doar prin programul Programul National Apicol.

În ultimii ani sectorul apicol a s-a dezvoltat semnificativ datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau național, care au avut ca scop tratarea cu medicamente pentru combaterea bolilor familiilor de albine, înfiinţarea sau modernizarea fermelor apicole, ceea ce a adus la îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii acestui sector.