Un investitor japonez intenționează să deschidă o fabrică în Republica Moldova. Ce vrea să producă

  • 30 oct. 2017, 17:50
  • 721

O companie japoneză, Metal Products, specializată în producția de componente structurale din oțel, dorește să investească în Republica Moldova, pentru a produce mașini agricole pentru plantarea după tehnologia avansată no-till.

Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii a avut astăzi o întrevedere cu delegația campaniei japoneze specializată în producerea pieselor din oțel, Metal Products și Metal Products Europe, condusă de directorul general Susumu Watanabe, privind oportunitățile de investiții în țara noastră. 

Vitalie Iurcu, Viceministrul Economiei și Infrastructurii a salutat intenția companiei japoneze de a investi în Republica Moldova, menționând că agricultura este un domeniu important al economiei noastre, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii este interesat de oferirea tuturor oportunităților pentru potențialii investitori și pentru acest domeniu. În acest sens, sunt create 7 Zone Economice Libere care oferă facilități și avantaje fiscale pentru rezidenți și investitori. Printre acestea, a enumerat scutirea de TVA, scutirea de impozitul pe venit pentru o perioadă de 3 ani pentru investitorii cu un capital de 1 miliard dolari SUA, și respectiv pentru 5 ani pentru investițiile de 5 miliarde dolari SUA, etc.

De asemenea, Vitalie Iurcu a menționat că cooperarea bilaterală dintre Moldova și Japonia este într-o colaborare în ascensiune. Recent la Strășeni a fost deschisă fabrica de producție a cablajului electric pentru automobile a companiei nipone Sumitomo, cu o investiție de 25 mln dolari SUA și 3 mii de locuri de muncă, iar Compania Fujikura, lansată anul acesta cu o investiție de  20 milioane euro, care a creat peste o mie locuri de muncă, dorește să deschidă a doua fabrică în sudul țării cu alte o mie de locuri de muncă.

Susumu Watanabe, Director general al SRL.”Metal Products Europe”, filială a companiei Metal Products, a menționat că compania dată și-a deschis activitatea în Moldova în anul curent, având în colaborare doi specialiști moldoveni care au fost instruiți în Japonia, intenționează să analizeze posibilitățile și facilitățile oferite de Republica Moldova pentru a investi într-un nou proiect privind producerea mașinilor de plantare după o nouă tehnologie moderna no-till.

De asemenea, a menționat că agricultura moldovenească prezintă interes pentru Japonia, de aceea va colabora cu autoritățile nipone, care dispun de profesioniști la nivel național privind semănătorul, ca pentru proiectul dat să colaboreze cu un astfel de specialist performant pentru a implementa tehnologii avansate, mașini de înaltă calitate, în țara noastră.

Vitalie Iurcu, Viceministrul Economiei și Infrastructurii a notat că partea moldava dispune de locație unde compania japoneză ar putea construi fabrica de producere a tehnicei agricole și va acorda tot suportul necesar pentru deschiderea unei noi companii.