Problemele producătorilor de struguri din Moldova, în atenția MEI și MADRM

  • 28 sept. 2018, 10:36
  • 689

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, de comun cu ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, au convocat o ședință cu producătorii, exportatorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova, pe marginea problemelor întâmpinate de micii producători în procesul de comercializare și export a strugurilor pe piețele de desfacere.

Ședința a fost convocată inclusiv în contextul vizitelor în teritoriu zilele trecute ale ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în raioanele Căușeni, Hâncești și Strășeni. Ministrul a purtat discuții cu mai mulți agenți economici despre necesitatea diversificării piețelor de export, dar și identificarea instrumentelor legale care ar putea facilita activitatea producătorilor de struguri pe piața locală.

În cadrul discuțiilor a fost abordată situația supraproducției din acest an, atât a strugurilor de masă, cât și a strugurilor tehnici, dar și  faptul că datorită condițiilor favorabile, sezonul vinificației a început cu 10-15 zile mai devreme, astfel recoltările au demarat înainte ca să fie asigurate capacitățile de realizare a producției.

Printre soluțiile discutate în cadrul ședinței, a fost colectarea și prelucrarea strugurilor, prin distilarea de criză, în scopul depozitării ulterioare, realizată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, efectuarea unei analize detaliate a capacităților de stocare și a volumului de struguri care urmează să iasă pe piață, dar și educarea producătorilor mici în crearea de asociații. De asemenea, a fost lansată ideea cooptării în procesele agricole a tinerilor, care ar fi de real folos sectorului, dar și ar asigura financiar pe cei implicați.

Chiril Gaburici a menționat că deschiderea de noi piețe pentru agenții economici atât pentru produse, cât și pentru servicii, este printre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii. „Ne facem griji pentru fiecare producător din Republica Moldova. Știu că nu e deloc ușor să fii antreprenor, mai ales în agricultură. Vom depune tot efortul pentru ca să găsim pârghiile necesare și să acordăm suportul necesar în identificarea piețelor de desfacere pentru fiecare antreprenor. De asemenea, discutăm câteva soluții, unele dintre ele pe termen lung. Suntem în perioada negocierilor Acordului de Liber Schimb cu China, contăm pe realizarea unor volume mari de producție către această destinație”, a notat ministrul.

Totodată, Chiril Gaburici a comunicat că va avea în cel mai scurt timp discuții cu reprezentanții băncilor din Republica Moldova, pentru a identifica soluții în creditarea micilor producători.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a asigurat pe producătorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova, de susținerea și deschiderea instituției pe care o reprezintă în soluționarea provocărilor întâmpinate de aceștia și va veni cu soluții concrete în cel mai scurt timp.

În perioada ianuarie – iunie 2018, Republica Moldova a exportat struguri în suma de 9 901,9 mii dolari, fiind în creștere cu 32,1% comparativ cu 6 luni ale anului 2017. Republica Moldova furnizează struguri în România, având o pondere de 51,9% din total export de struguri (în sumă de 3,5 mln. dolari), Federația Rusă – 35% (3,5 mln. dolari), Belarus – 3,7% (0,37 mln. dolari). Pentru exportul în UE, Republica Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de 10 000 tone anual de struguri. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5950 tone, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.