Preocupări legate de desfăşurarea lucrărilor agricole de primăvară

  • 7 apr. 2020, 10:44
  • 1 194

Chiar dacă activitatea maga­zinelor agricole specializate în comercializarea seminţelor, a produselor de uz fitosani­tar, furajelor şi a altor materii prime a fost reluată, serviciile acestora vor fi prestate în con­diţii de maximă securitate şi doar în unităţi comerciale se­parate şi specializate.

Astfel, conform unei decizii a Comisiei pentru Situaţii Excepţi­onale, începând din 23 martie, a fost reluată activitatea de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor agricole specializate care vând semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii pri­me și produse necesare în procesul tehnologic și operațional al produ­cătorilor agricoli și al companiilor din industria alimentară.

Totodată, a fost permisă şi ac­tivitatea de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor spe­cializate în vânzarea pieselor de schimb și a altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport și utilajului agricol.

Reluarea activităţii magazinelor agricole face parte dintr-o serie de măsuri solicitate de reprezentan­ţii mai multor asociaţii de fermi­eri într-o scrisoare adresată unui şir de structuri de stat. Solicitările în cauză au ca scop diminuarea consecințelor COVID-19 asupra întreprinderilor agricole produ­cătoare și exportatoare de fructe, struguri de masă, pomușoare, lac­tate, mezeluri și produse apicole.

Pe de altă parte, experţii în domeniu susţin că o bună parte dintre agenţii economici din agri­cultură dispun deja de stocuri de inputuri și sunt pregătiți de lucră­rile agricole, care au început deja. Principala preocupare trebuie să fie protecția angajaților din zona rurală în această perioadă de cam­panie agricolă contra pericolului de infectare cu noul coronavirus.

În acest sens, Ministerul Agri­culturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat o serie de recomandări pentru conducăto­rii unităţilor agricole. În linii mari, acestea ţin de limitarea la nivelul gospodăriilor agricole a interac-țiunii directe a personalului, în vederea reducerii riscului de îm­bolnăvire, menținându-se nivelul activității curente.

Măsurile necesare

Astfel, conducătorilor li se reco­mandă stabilirea unui program de lucru diferențiat, limitarea pe cât e posibil a deplasărilor personalului în afara întreprinderii, cu excepția categoriilor de personal ale că­ror activități necesită prezența în câmp. Măsurile respective se refe­ră şi la igienizarea spațiilor, la limi­tarea contactului dintre angajați, a deplasării pe teritoriul gospodă­riei, asigurarea cu măşti de pro­tecţie, substanțe dezinfectante şi echipament de protecţie indivi-duală, respectarea distanței de si-guranță etc.

Potrivit experţilor, pe fundalul epidemiei de COVID-19, situația din agricultură se complică, pentru că acest domeniu este dependent de conjunctura regională, care are tendinţa să se agraveze. În primul rând, este afectat comerțul internațional, care a scăzut comparativ cu primele două luni ale anului, în condiţiile în care, la export, pon­derea produselor agroalimentare moldovenești este una substanția-lă. Conform datelor ministerului de resort, suprafața culturilor de toamnă a înregistrat o scădere cu 10 la sută comparativ cu anul pre­cedent. Astfel, terenurile agricole însămânţate cu grâu de toamnă ocupă aproximativ 320 mii ha, cele cu orz de toamnă – 42 mii ha, iar cu rapiță de toamnă – 32 mii ha.

Specialiştii aceluiaşi minister exprimă unele îngrijorări legate de starea culturilor de toamnă. Or, din cauza deficitului de precipitații, agenții economici nu au avut po­sibilitate să lucreze terenurile și să efectueze semănatul conform planurilor stabilite. Totuşi, unele gospodării au reușit să facă acest lucru și să intre în perioada optimă de însămânțare.