Numărul șomerilor, în scădere

  • 22 ian. 2020, 10:52
  • 581

Numărul șomerilor înregistrați oficial la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este în scădere. Astfel, potrivit date­lor ANOFM, pe parcursul anului trecut, 31.484 de persoane au fost înregistrate cu statut de șomer, mai puțin cu peste patru mii decât în 2018. La începutul anului, erau vacante 34.283 de locuri de muncă.

Dacă, la începutul anului 2019, numărul de șomeri era de 18.696 de persoane (mulți, trecuți din anul 2018), pe parcursul anului 2019 au fost înregistrați 31.484 de șomeri noi. Ponderea bărbaților a con­stituit 53%.

Potrivit datelor ANOFM oferite pentru „Vocea poporului”, ajutorul mediu de şomaj pe luna de­cembrie a fost de 1689 de lei. La sfârșitul anului trecut erau 1294 de beneficiari de indemnizație de șomaj.

Cât privește numărul şomerilor plasaţi în câmpul muncii pe parcursul anului 2019, aceeași sursă ne spune că peste zece mii de persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM.

Referindu-ne la salariul pe care îl primesc lu­crătorii din țară, potrivit datelor statistice, există și angajați în R. Moldova care ridică salarii de până la două mii de lei. Cei mai mulți dintre aceștia acti­vează în domeniul artei, în unități de recreere și de agrement, dar și în învățământ.

Salarii între două și patru mii de lei primesc angajații din activități de cazare, alimentație publică și din agricultură. Cele mai mari salarii sunt în do­meniul informațiilor și comunicațiilor. Salariile aces­tor categorii de angajați trece de zece mii de lei. Tot peste zece mii de lei primesc și mulți angajați din domeniul finanțelor și asigurări, administrația publică și din domeniul științific și tehnic.