Manager tânăr sau senior? Avantaje și dezavantaje

  • 24 feb. 2021, 12:02
  • 1 393

Tentația este să credem că un manager senior este mai bun decât un manager tânăr. Deși au în spate mai mulți ani de experiență, nu înseamnă automat că un manager senior este mai performant.

Experiența trebuie completată și cu alte abilități și calități precum energia, dinamica, motivația, capacitatea de adaptare pentru a avea rezultate. De cele mai multe ori, acestea se regăsesc, în principal, la managerii tineri și aduc plus valoare unui departament sau companii când vin alături de o pregătire solidă în domeniul în care activează.

În timp ce un manager senior pune accentul pe experiența acumulată și maturitatea de a coordona, cei tineri sunt mai deschiși către nou, au inițiativă

Cu toate acestea, fiind tânăr, unui manager îi va fi mai mai greu să câștige respectul celor din subordine, mai ales dacă aceștia sunt mai în vârstă, și trebuie să aibă calitățile necesare să gestioneze reticența la schimbare, obiceiuri mai vechi sau anumite prejudecăți.

Odată ce este acceptat și se integrează în echipă, avantajele unui coordonator tânăr sunt multiple. Generațiile tinere sunt mai deschise și obișnuite cu tehnologia, digitalizarea, inovația și adaptarea. Spre exemplu, unui manager tânăr îi va fi mai ușor să coordoneze echipa care lucrează de la distanță, să organizeze ședințe online, raportări și să se adapteze la noile tehnologii sau metode de business. În plus, sunt și mai deschiși la feedback, ceea ce reprezintă un avantaj pentru că astfel pot identifica mai repede punctele tari sau slabe în activitatea pe care o coordonează.

Bineînțeles, există și mulți manageri seniori care țin pasul cu tehnologia

Totuși, pot fi mai reticenți sau acceptă mai greu sfaturi de la șefii mai tineri. Acestea sunt situații delicate, dar un bun manager știe să gestioneze astfel de relații, dincolo de orgoliile fiecăruia.

În ceea ce privește avantajele unui manager senior, acestea sunt reprezentate de experiența vastă în spate, de coordonarea a numeroase echipe cu stiluri diferite de lucru și de situațiile și soluțiile găsite în momente de criză sau urgență. Totodată, se impun mai repede în fața echipelor tinere, câștigându-și respectul mai ușor.

Dar, odată cu vârstă, este posibil ca motivația lor să nu mai fie așa de mare ca în urmă cu 10 - 15 ani. Au mai trecut de multe ori prin aceleași procese, au crescut echipe, le-au susținut și motivat, au făcut față unor provocări, dar există riscul ca unii dintre ei să fi obosit sau să-și fi pierdut entuziasmul pe care îl aveau la început.

Un adevărat manager, indiferent de vârstă, trebuie să știe cum să-și apropie și să-și motiveze echipa, cum să o susțină, dar și să fie ferm atunci când împrejurările o impun și, nu în ultimul rând, să fie un exemplu de corectitudine și etică.

De ce trebuie să ții cont când alegi între un manager tânăr și un senior

Există mulți factori care trebuie luați în considerare când ai de ales un manager: cât de mare este echipa, care este media vârstei, ce fel de temperament și personalitate au, ce stil de management preferă și funcționează, urmează o restructurare a echipei, o mărire a ei, o evaluare, ce rezultate se cer în următoarea perioadă. De aceea, headhunter-ul sau angajatorul trebuie să analizeze foarte bine pe cine să recomande sau să angajeze pe respectiva poziție.

Dacă ai pregătirea necesară, motivație și dorința de a accepta un job de manager, cu siguranță vei aduce rezultatele dorite, fie că ai 30 sau 50 de ani. Până la urmă vârsta este doar un număr.

Există din ce în ce mai mulți angajatori care nu mai pun preț pe vârstă când vine vorba de angajarea unui manager, ci doar pe competențele acestuia, potrivirea cu valorile și cultura companiei și integrarea sa în echipa respectivă. O formulă întotdeauna câștigătoare pentru companie și angajați este să existe un mix de manageri de diferite vârste pentru că astfel se pot completa reciproc, pot învăța unii de la alții și își pot împărtăși ideile într-un mod constructiv.