În ultimii cinci ani s-au creat mai multe locuri de muncă decât s-au lichidat

  • 24 feb. 2020, 11:15
  • 606

Agenția Națională a Forței de Muncă a prezentat nota analitică „Cererea şi oferta forței de muncă în ultimii 5 ani (2014-2018) pe activităţi economice și ocupaţii”. Studiul a fost elaborat de Observatorul pieței muncii al Agenției Naționale a Forței de Muncă (ANOFM), transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului ANOFM, Raisa Dogaru, studiul oferă detalii cu privire la discrepanţele dintre cerere şi oferta forţei de muncă pe diverse domenii. Studiul cuprinde patru compartimente majore: tendințele pieței muncii; cererea forței de muncă în ultimii 5 ani: caracteristici și tendințe; oferta forţei de muncă în ultimii 5 ani; corelarea cererii cu oferta.

Conform datelor prezentate în această notă analitică, în cei cinci ani s-a observat o tendință de creștere a numărului de locuri de muncă create, care depășește numărul locurilor de muncă lichidate. Cele mai multe locuri de muncă create în anul 2018 au fost în domeniul: comerțului cu ridicata și amănuntul (+8267); industriei prelucrătoare (+3707); administrației publice și apărare (+1299); sănătății și asistenței sociale (+1068); construcției (+1038).

Cele mai puține locuri de muncă au fost deschise în domeniile: transport şi depozitare; agricultură, silvicultură şi pescuit; învățământ; activităţile ştiinţifice şi tehnice