Game Dev Tycoon pentru iOS – Construiește cel mai tare studio de dezvoltare din lume

  • 14 feb. 2018, 12:39
  • 1 344
  • 1

După cucerirea platformelor desktop, primul joc creat de mica echipă de dezvoltare Greenheart a fost publicat pentru iOS la sfârșitul anului trecut. Am testat Game Dev Tycoon pe iPhone.

Personal, îmi plac destul de mult jocurile de construcție și management. Acestea oferă ceva în plus, nu doar aptitudini de țintire. Se concentrează pe decizii ce afectează întregul joc. Dacă sistemul este conectat la simulări ale realității, ar putea rezulta un joc foarte captivant.

M-am jucat foarte mult Football Manager. În final s-a dovedit că dezvoltatorul avea sisteme mai bune și informații mai precise decât rețelele celor mai mari cluburi de fotbal.

Însă în acest joc nu jucăm cu superstaruri. Game Dev Tycoon e despre un mic studio de dezvoltare, o companie mică de garaj ce încearcă să concureze cu titanii industriei. Însă nu e o companie de garaj obișnuită; membrii echipei lucrează peste tot în lume și încearcă să contribuie la proiect cu ce au mai bun de oferit. Nu e de mirare că suntem în secolul 21. Hai ă vedem cum este jocul.

Acțiunea începe în anii 80, înaintea apariției computerelor personale. Un dezvoltator singuratic pregătește propriul joc pe computer. În această fază totul este relativ simplu, de vreme ce ai acces atât la resurse, cât și la posibilități limitate. Există doar câteva opțiuni dintre care poți alege în ceea ce privește jocurile și tematicile.

Ai doar două platforme pentru care poți crea jocuri: Commodore 64 și PC, care au cote de piață minuscule. Nu cred că dezvălui niciun secret dacă vă spun că cea de-a doua opțiune este mai indicată, de vreme ce aceasta e cea care va continua să se dezvolte.

În timp ce tu îți dezvolți aplicațiile de bază, dezvoltatorii de hardware își fac treaba creând noi și noi platforme ce sunt licențiate și cu care poți lucra.

Jocul pare destul de ușor: ar trebui să găsești armonia dintre grafică, poveste și multe alte ingrediente pentru a crea un joc de succes. Jocurile finalizate primesc recenzii din partea jurnaliștilor și a influencerilor – la fel ca în viața reală –, iar succesul jocului depinde de părerile acestora. E destul de greu să-i mulțumești, iar o decizie proastă îți poate condamna cu ușurință compania la faliment.

Pe măsură ce avansezi în joc, vor exista din ce în ce mai multe instrumente cu care să lucrezi. E destul de important să faci o cercetare pe tema jocurilor deja existente. Care sunt combinațiile care înregistrează succes și care nu. Pe cine să angajezi și pe cine nu. La fel ca în viața reală.

Trebuie să economisești energia angajaților și să le utilizezi corect abilitățile. Trebuie de asemenea să îi determini să se autoperfecționeze pentru a da tot ce au mai bun. Se poate întâmpla ca după un proiect eșuat să fii nevoit să angajezi câțiva oameni în plus pentru a evita falimentul.

Sectorul IT depinde de cum îți gestionezi banii. E posibil să ai probleme dacă cheltui sume mari de bani sau dacă participi la diferite expoziții fără ca jocul tău să aibă prea multe de oferit. Doar câțiva pași greșiți, iar jocul se poate încheia.

Banca îți va oferi un împrumut cu o dobândă foarte mare. Dacă nu ești pregătit să plătești regulat, studioul tău va fi cumpărat de unul mai mare pe o sumă foarte mică de bani. Atunci îți vor rămâne doar două opțiuni: poți începe un nou joc sau poți da timpul înapoi cu o anumită perioadă și poți încerca din nou.

Game Dev Tycoon se bazează în totalitate pe mișcări de tipul acțiune-reacțiune. Există un lanț de decizii ce poate afecta deopotrivă pozitiv sau negativ finalul jocului. Ce e de făcut? Să dezvolți un joc mediocru cu o creștere ușoară, dar sigură sau să iei calea inovației, să reduci costurile de marketing, să investești în R&D (cercetare și dezvoltare) îndrăznind să preiei inițiativa.

Jocul va oferi toate răspunsurile pe măsură ce urmărești dezvoltarea lumii tech. Apariția dispozitivelor Gameboy, PlayStation 2 și Xbox 360. Dacă îți plac jocurile de simulare și dacă îți place ca deciziile pe care le iei să conteze, atunci Game Dev Tycoon e pentru tine.