Femei de afaceri din Moldova pot obţine granturi de peste 1,6 mln de lei

  • 22 apr. 2020, 11:24
  • 1 493

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat Componenta III a Programului „Femei în Afaceri” – Suport pentru companiile în creștere – care oferă finanțare nerambursabilă de până la 1.649.000 de lei.

Dosarele cu descrierea Notelor de concept sunt recepționate de către ODIMM, în regim online, până la data de 26 aprilie, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Femeile antreprenoare din Republica Moldova pot obține granturi pentru afacerile orientate spre export și inovare.

Potrivit directorului general al ODIMM, Iulia Costin, la concurs pot aplica companiile create și gestionate de femei, care desfășoară o activitate economică în Republica Moldova de mai mult de doi ani și care își planifică creșterea cifrei de afaceri și a numărului de angajați prin extinderea pieței de desfacere. „Facem un apel către toate femeile antreprenoare, care întrunesc criteriile de eligibilitate, să depună o notă de concept tip, un business plan simplificat, în versiunea electronică pe pagina oficială a ODIMM”, a îndemnat Costin.

Concursul de granturi mari se desfășoară în trei etape. Prima etapă prevede completarea și depunerea unei Note de concept tip – business plan simplificat a afacerii în versiune electronică pe pagina web oficială a ODIMM – www.odimm.md. La cea de-a doua etapă, antreprenoarele selectate în urma evaluării Notelor de concept vor fi invitate să prezinte proiectele investiționale în fața Comitetului de evaluare și a experților independenți (după caz). În etapa a treia,  aplicantele selectate la etapa II, în termen 30 zile calendaristice din data notificării, vor fi invitate să dezvolte Formularul de participare la etapa III și să depună întregul set de acte atât în formă fizică, cât și în versiune electronică.

Programul „Femei în afaceri” a fost aprobat prin hotărâre de Guvern în 2016. Scopul Programului constă în oferirea suportului financiar și non-financiar, prin acordarea granturilor pentru investiții și servicii relevante pentru dezvoltarea afacerilor de către femei. Scopul acestuia este de a crește oportunitățile economice pentru femei, prin reducerea barierelor la inițierea sau dezvoltarea unei afaceri; facilitarea accesului la investiții și asistență pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de femei, menite să complementeze suportul financiar şi non-financiar disponibil pentru femeile antreprenoare din Republica Moldova; crearea unui model național integrat de suport pentru dezvoltarea antreprenorialului feminin, care vizează diferite etape de dezvoltare a businessului: de la planificarea afacerii (inițiere) - la întreprinderi nou-create şi până la afaceri în creștere etc.