FAO Moldova va implementa un program de susținere a fermierilor mici și mijlocii

  • 20 oct. 2016, 17:06
  • 900

Reprezentanța locală a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) va oferi suport Republicii Moldova pentru elaborarea de politici de susținere a fermierilor mici și mijlocii, promovarea agriculturii durabile și inovative, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității alimentare. Asistența va fi oferită în cadrul noului program ce va fi semnat anul acesta.

Prioritățile Programului 2016-2019 au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat în contextul celebrării Zilei Mondiale a Alimentației. La bugetul necesar activităților incluse în document, FAO va contribui financiar și va oferi suport în identificarea altor donatori externi.

Programul FAO vine în contextul semnării la Paris a Acordului privind schimbările climatice, acord la care Moldova este parte semnatară alături de alte 176 de state ale lumii, și se încadrează într-o strategie globală de adaptare a agriculturii la schimbările climatice și atenuare a amprentei agriculturii asupra mediului.

Noul program FAO în RM pentru următorii patru ani prevede susținerea republicii în desfășurarea practicilor agricole care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Principalele acțiuni vor consta în stimularea utilizării tehnologiilor prietenoase mediului, inclusiv tehnologiile agriculturii conservative, a declarat Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO Moldova.

În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de cîmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii doi ani și care va fi extinsă pentru următoarea perioadă.

Este important să promovăm schimbările necesare chiar la firul ierbii, în contact direct cu fermierii mici si mijlocii. La școlile de cîmp, peste 150 de fermieri învață practic, de la alți fermieri, cum să își adapteze culturile agricole astfel ca sa fie rezistente la schimbările climatice, să fie productive și în același timp sa dăuneze cît mai puțin mediului, a declarat Anatol Fală, expert FAO, care a subliniat că în următorii patru ani vor mai fi deschise încă aproximativ 10-15 școli de cîmp în mai multe raioane.