Ești angajator și ai programate zeci de interviuri de angajare? Iată 3 căi alternative pe care le poți urma

  • 4 nov. 2018, 11:21
  • 627

Ultimele tendințe socio – politice au creat în Moldova, dar și în toată lumea, situația în care schimbarea locului de muncă nu mai este un lucru atât de rar întâlnit, cum era pe timpurile părinților noștri.

Unul din cele mai stresante momente sunt create de interviul de angajare. Succesul nu depinde întotdeauna de profesionalismul sau dorința de a lucra a candidatului. Se mai întâmplă că unele întrebări, pe care le dau cei mai mulți specialiști HR, nu dezvăluie personalitatea candidatului și o posibilă angajare poate fi un eșec pentru ambele părți.

Știm cu toții că în toate revistele de Resurse Umane (HR) se vorbește de capacitatea speciaistului HR de a „citi” profilul candidatului și de a alege întrebările potrivite. Dar uneori, ei se lasă duși în eroare de personalitatea candidatului.

Să zicem că avem doi candidați: Ion și Maria

Ion a depus mult efort la serviciul precedent, dar din cauză că planifica un volum mai mare de activitate pentru un termen limitat, de multe ori nu reușea. El a trimis CV-ul la companie, a sunat de câteva ori și v-a interest prin aerul său degajat și insisten.

Maria iubește ceea ce face și de multe ori rămâne peste program. Visul ei este să fie lăsată în pace să lucreze. A acceptat să vină la interviu la insistența unei prietene care v-a recomandat-o.

Și iată, ambii candidați sunt pe loc. Noi le dăm aceleași întrebări:

  1. Ce ne puteți povesti despre Dvs.?
  2. De ce ați ales compania noastră?
  3. Ce planificați să faceți în primele 30 zile la noul post de muncă?

Ce se întâmplă mai departe?

Ion iubește astfel de întrebări. În ultimul timp, a fost pe la mai multe interviuri și a reușit să-și creeze un discurs convingător.

Maria a lucrat tot timpul în același loc și ezită la unele momente, iar răspunsurile ei sunt banale și previzibile.

Cel mai probabil Ion va fi cel care va obține acest post. Iar compania, în mai puțin de trei luni, va căuta din nou un specialist pentru această poziție.

Cum trebuie să sune întrebările, pentru a vă ajuta să cunoașteți omul care va fi cel mai potrivit pentru postul de muncă vizat?

Întrebările de interviu trebuie să urmărească trei scopuri:

  • Să fie clare și scurte;
  • Să nu presupună răspuns Da/NU;
  • Să îndemne candidatul să vorbească despre experiențele reușite și mai puțin reușite din trecut.

Spre exemplu:

1. Ați observați că primiți complimente pentru acțiuni care vă par firești și credeți că toată lumea este capabilă să le realizeze?

De obicei noi nu observăm acele abilități care au apărut în mod natural. Dacă vă este caracteristic să faceți ceva anume într-un mod eficient, nu considerați asta o calitate deosebită. Această întrebare poate ajuta candidatul să atragă atenție la anturajul său și să-și aducă aminte de succese care, după părerea lui, erau firești.

2. Ați avut în experiența Dvs sarcini care în procesul realizării vă determinau să uitați de timp? Care erau acele sarcini?

Dacă o sarcină de lucru este cu adevărat interesantă, ea devine ceva intermediar între lucru și hobby. De multe ori, sarcinile care ne plac nu ne solicită multe eforturi și primim o plăcere deosebită să le realizăm. Această întrebare poate permite specialistului de resurse umane să descopere latura forte a personalității candidatului.

3. Povestiți-ne despre pasiunile Dvs. Puteți să ne dați exemplu când pasiunea pe care o aveți v-a ajutat în procesul de lucru?

 Spre exemplu, candidatul iubește să joace fotbal dar nu a scris nimic despre asta în CV-ul său. Totuși, abilitățile de comunicare, lucrul de echipă și gândirea tactică pe teren poate servi drept un atu în viitoarea activitate profesională.