De ce salariile ar trebui să fie transparente, nu confidenţiale

  • 12 iun. 2017, 16:40
  • 1 502

Salariul e adesea un subiect tabu în aproape toate companiile. Atunci când întrebi un coleg cât câştigă, cel mai probabil răspunsul va fi "e confidenţial". Ideea este că toată această secretomanie dăunează mediului de lucru şi afectează performanţa angajaţilor, potrivit unui studiu recent.

Companiile care oferă transparenţă în ceea ce priveşte salariile au angajaţi mai fericiţi şi mai motivaţi, transmite Metro.co.uk.

Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la School of Industrial and Labour Relations (departament din cadrul Universităţii Cornell din SUA) şi Universitatea din Tel Aviv (Israel).

Cercetarea arată că angajaţii lucrează mai bine în echipă şi sunt mai eficienţi, dar şi mai mulţumiţi de job, atunci când toată lumea ştie cât câştigă fiecare în parte.

Aşa că poate şefii ar trebui să renunţe la vechiul slogan cu "salariul e confidenţial", căci e dăunător.

Motivul pentru care atmosfera de lucru e mult mai plăcută atunci când există o transparenţă în ceea ce priveşte salariile este că oamenii ştiu cui să ceară ajutorul şi cine le poate da cele mai bune sfaturi.

"La nivelul fiecărui individ în parte, confidenţialitatea salariului poate avea un efect negativ asupra motivaţiei, a performanţei şi a retenţiei angajaţilor", explică Elena Gitter, unul dintre autorii studiului, care a adăugat că oamenii înţeleg mai bine ierarhia şi ştiu cine are cele mai bune idei atunci când salariul e "la vedere".