Cum unii funcționari publici primesc bani de două ori din aceeași hazna

  • 14 aug. 2017, 12:50
  • 3 579
  • 1

Funcționarii publici care ies la pensie pot rămâne angajați la stat încă 5 ani, cumulând astfel salariul cu pensia. Pe lângă salariile plătite din bugetul de stat, Guvernul mai achită în fiecare an peste 2 milioane de lei pentru plata pensiilor.

Chiar dacă acești angajați primesc bani din același „tezaur”, în Moldova nu există o lege care ar interzice munca în instituțiile publice a persoanelor pensionate, scrie moldnova.eu.

Câți pensionari lucrează în Guvern

În cadrul celor nouă ministere care sunt astăzi în componența Guvernului Republicii Moldova lucrează 39 de pensionari. Aceștia activează în calitate de șefi de direcție, specialiști principali sau consultanți. Cei mai mulți angajați pensionați muncesc la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (11 persoane), urmat de Ministerul Finanțelor cu nouă pensionari și Ministerul Economiei cu șase pensionari. Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, viceministrul Apărării Gheorghe Galbura și președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, sunt singurii oficiali din Guvern care au ieșit la pensie, doar că primii doi primesc pensii militare, iar ultimul – pensie pentru limita de vârstă.

Pe parcursul anului 2015 angajații din sistemul public au încasat pensii de la 3.000 de lei și până la 116.472 de lei. Pensia șefilor de direcție a variat între 13.063 și 100.693 de lei. Un șef de serviciu pentru probleme speciale din cadrul Ministerului Economiei a câștigat de la bugetul asigurărilor sociale 51.444 de lei în anul 2015. Cea mai mică pensie primită de un consultant este de 13.096 lei pe an, iar cea mai mare a fost de 93.847 de lei. Ministrul Jizdan a primit în anul 2015 o pensie de 65.613 de lei, iar viceministrul Galbura – 51.600 lei.

Ce prevede legislația din Moldova

După atingerea vârstei de pensionare, funcționarii publici pot fi numiți în funcții la decizia ministrului. Contractul individual de muncă se semnează pentru perioade determinate, dar care cumulativ nu va depăși 5 ani în aceeaşi funcţie publică, în funcţie echivalentă sau în funcţie de nivel inferior, angajatul primind pensia și salariul conform legislației. Prevederile sunt menționate în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

De asemenea, Codul muncii reglementează că angajaților din sectorul public le este permisă semnarea contractelor individuale de muncă dacă aceștia au atins vârsta de pensionare.

Pensionarii care lucrează pot cere reexaminarea pensiei odată la 2 ani, cu condiția că pensia nouă calculată este mai mare decât pensia plătită în prezent, conform Legii cu privire la reforma pensiilor care a intrat în vigoare la începutul anului 2017.

De ce pensionarii continuă să lucreze?

Îmbătrânirea activă a populației din Republica Moldova este tot mai accentuată. Bătrânii vor să lucreze din cauza pensiilor mici și a sărăciei, dar și pentru a fi utili societății. În satele Moldovei lipsesc profesori, iar deseori pedagogii vârstnici trebuie să-i înlocuiască pe cei tineri. Acestea sunt doar câteva motive pentru care superiorii din instituțiile de stat acceptă persoane în etate. Despre importanța și necesitatea încadrării vârstinicilor în câmpul muncii am scris în articolul „Bătrânii Moldovei, trimiși la muncă de sărăcie și pensii mici”.

Câți pensionari lucrează în sistemul public?

Chiar dacă studiile elaborate de ONG-uri demonstrează că populația Moldovei îmbătrânește, iar bugetul asigurărilor sociale este auster, Cancelaria de Stat a Moldovei consideră că ponderea pensionarilor în instituțiile publice este cumpătată, deloc exagerată. La începutul anului 2017, în Republica Moldova circa 9,3% din funcțiile publice erau ocupate de femei care au atins vârsta de 57 de ani și bărbați de peste 62 de ani. În autoritățile publice centrale ponderea pensionarilor este de 6,2%. Cei mai mulți pensionari lucrează în cadrul primăriilor (16%), iar în consiliile raionale sunt 13% din funcționari sunt pensionari, arată datele prezentate în raportul cu privire la funcția publică și statului funcționarului public, realizat de Cancelaria de Stat.

Cum e în România?

Nici în România nu există reglementări legale care interzic munca pensionarilor în sistemul public. Până acum legea permite funcționarilor români care au atins vârsta de pensionare să mai lucreze încă 3 ani. Recent, pe 7 august 2017, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a propus modificarea legii, astfel încât persoanele să nu mai poată cumula pensia și salariul din sistemul bugetar. Tăriceanu susține că după schimbarea legii, persoanele pensionate se vor putea reangaja la stat, dar nu în acceași instituție în care s-au pensionat.