Cum una dintre cele mai mari companii din Chişinău a evitat falimentul

  • 7 mai 2018, 9:32
  • 4 394
  • 3

2017 este anul în care s-a reușit evitarea falimentului Apă-Canal Chișinău, dar și primul an din ultimii cinci, când întreprinderea a înregistrat profit în valoare totală de circa 9,5 milioane lei, comparativ cu 2016 când au fost înregistrate pierderi de circa 81 milioane lei.

Veronica Herţa, directorul Apă-Canal Chişinău, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că toate acestea au fost posibile graţie "susținerii externe, dar și mai multor acțiuni intreprinse de administrația frunizorului de apă, cum ar fi micșorarea cheltuielilor".

Au fost deblocate programele de dezvoltare

Un factor important este deblocarea programelor de dezvoltare, ceea ce a dus la investiții și la semnarea mai multor contracte, a spus Herța.

Astfel anul 2017 reprezintă pentru furnizorul de apă deblocarea și implementarea Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiţii (BEI), în valoare totală de circa 61,8 milioane de euro şi a grantului investiţional de circa 11 milioane euro, scrie Mold-Street.

Managerul a menționat că anul trecut s-a reușit şi procurarea mai multor echipamente moderne.

„Este vorba de 30 de autovehicule și remorci, 13 excavatoare și alte echipamente. Datorită procurării acestora au fost reduse cheltuielile pentru mecanismele închiriate, timpul de intervenție și a scăzut consumul de energie electrică. La fel, s-a reușit reabilitarea mai multor secțiuni de rețea de canalizare și contractarea firmei care urmează să se ocupe de reabilitarea stației de epurare.

Lucrările vor fi desfășurate timp de trei ani din banii oferiți de UE. Astfel, vor fi construite instalații pentru tratarea apei și nămolului”, a afirmat Veronica Herţa.

Cu referire la planurile pentru anul curent, Veronica Herța a menționat că, la începutul lunii iunie, va fi prezentată centrifuga de deshidratare pentru micșorarea volumului de nămol, utilaj procurat din banii instituției.

Lucrări ce urmau a fi efectuate în 2017

„Ne propunem reabilitarea rețelei de apeduct și canalizare, micșorarea timpului de intervenție, creșterea indicatorilor de performanță, implementarea facturării electronice și deschiderea pe 14 octombrie 2018 (de Ziua Oraşului n.r.) a unui Ghișeu unic pentru consumatori”, a subliniat Herța.

Chiar de săptămâna viitoare vor începe lucrările de reabilitare a 140 kilometri de rețele de apeduct și şapte kilometri rețele de canalizare. Managerul a promis că se va lucra în paralel pe rețeaua deja existentă astfel încât consumatorii să nu fie afectați.

De notat că aceste lucrări erau planificate şi în 2017.

Cel mai ambițios proiect finanțat de BERD și BEI, pentru Apă-Canal Chişinău rămâne a fi totuși renovarea stației de Epurare, care a demarat deja și va dura circa 900 de zile.

"Renovarea este mai mult decât necesară ținând cont că din 1960 la Stație nu au avut loc lucrări de reparație capitale. Lucrările de modernizare vor fi atât pe linia de tratare a apei, cât și pe linia de tratare a nămolului. Pe linia de tratare vor fi construite instalații de pretratare, decantoare primare și secundare, dar și bazine de aerare. În ceea ce privește linia nămolului vor fi construite îngroșătoare pentru deshidratare, iar nămolul va fi stocat în rezervorul de gaze, ca ulterior să treacă prin instalația de cogenerare, care va produce energie electrică care va acoperi 50% din consumul pentru Stația de Epurare", a menţionat managerul.

În prezent, locuitorii municipiului Chișinău plătesc cel mai mic tarif din Moldova pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel tariful pentru un metru cub de apă este de 10,69 lei, iar pentru pesoanele juridice - aproape 23 de lei. 

Rețeaua de aprovizionare cu apă existentă în Chișinău, un oraș cu 800.000 de locuitori, datează din perioada sovietică și nu mai este suficientă pentru a satisface cerințele orașului. Din cauza lipsei de investiții, segmente importante ale rețelei au nevoie urgentă de renovare.