COVID-19: Agricultorii care cresc căpşuni, disperaţi că nu-şi vor vinde marfa

  • 1 apr. 2020, 9:38
  • 1 127

Agricultorii care cresc căpşuni în sere sunt în aşteptarea primei roade. Aceştia sunt, însă, disperaţi că nu-şi vor putea vinde marfa, deoarece pieţele sunt închise pe perioada carantinei.

Mulţi dintre ei spun că au luat credite pentru dezvoltarea afacerii şi nu vor avea bani pentru a le întoarce, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Asociaţia "Pomușoarele Moldovei" pregăteşte o petiţie către autorităţi, în care solicită sprijinul acestora.

Viorel Gavriluţa din satul Copanca, raionul Căuşeni, este un tânăr agricultor care, de câţiva ani, creşte căpşuni pe o suprafaţă de peste trei hectare. De obicei, de pe un hectar el strânge câte 20-25 de tone de fructe.

"Anul acesta, din motiv că este mai călduros, vom începe culesul undeva la mijlocul lunii aprilie, adică peste două săptămâni. Cu tragedia care se întâmplă în ţara şi pe tot globul, practic nu ştim cum să realizăm producţia şi unde, cu supermarketurile nu vom face faţă, pentru că suntem foarte mulţi", a spus agricultorul, Viorel Gavriluța.

Bărbatul susţine că este îngrijorat că nu va putea întoarce nici măcar investiţiile făcute anul acesta.

"Creditele oricum trebuie plătite, măcar ei au făcut recalcul, o vacanţă pentru trei luni, dar peste trei luni oricum o să trebuiască de plătit. În sere suma la hectar este foarte mare, undeva în jur de un milion de lei de investiţii. Pe teren liber – mai puţin, undeva de 500 de mii de lei pe hectar", spune Viorel Gavriluța.

Pe lângă faptul că mizează pe susţinerea autorităţilor, agricultorul încearcă să găsească soluţii pentru ca afacerea sa să nu falimenteze.

"Noi suntem gata să primim consumătorii pe teren, să vină ei să culeagă în aer liber. Vrem să deschidem pagina web pentru online. Se importă foarte multă căpşună din Grecia în prezent, concurenţa este foarte mare. Noi, producătorii, vrem să vindem produsul măcar local, pe loc", a menționat agricultorul.

Preşedintele Asociaţiei "Pomușoarele Moldovei", Aneta Ganenco, susţine că toţi crescătorii de căpşuni din ţara noastră sunt într-o situaţie similară.

"Îi punem sub lovitură foarte mare. Prima producţie este cea mai scumpă, care îşi face, în mare parte, tot venitul anual acestor producători. Din aceşti bani, câştigaţi în acest sezon, plătesc toate ratele la credit, întreţin propriile lor familii", a spus preşedintele Asociaţiei "Pomușoarele Moldovei", Aneta Ganenco.

Solicitat de postul nostru de televiziune, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că instituţia pe care o conduce este în căutarea unor soluţii.

"Anul acesta, avem un sezon cu vreo 3 săptămâni mai devreme, produsele pot fi şi mai devreme. Căutăm astăzi posibilitatea ca realizările să fie făcute prin reţele de magazine, întrucât magazinele să se conformă condiţiilor care se impun de situaţia în care existăm", a spus ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Anul acesta, preţul unui kilogram de primele căpşuni din sere ar putea ajunge la 80 de lei.