Consiliul Concurenței: Oamenii de afaceri beneficiază de prea multe scutiri de taxe și impozite

  • 4 oct. 2017, 9:02
  • 608

Oamenii de afaceri se pot eschiva de la plata impozitelor, iar totul să se întâmple în câmpul legal. Nu trebuie decât să exploateze facilitățile Codului Fiscal. Bunăoară, în anul 2015 aproximativ 70% din cele 5,4 miliarde de lei constatate ca ajutor de stat au constituit scutiri de taxe și impozite, iar această cifră este una prea mare, în comparație cu alte țări. 

Viorica Cărare, președintele Consiliului Concurenței, a explicat într-un interviu pentru moldNova.eu ce este ajutorul de stat, care sunt obiectivele instituției până în 2020 și modul în care Republica Moldova îi învață pe cei din fosta URSS ce înseamnă concurență și competiție sănătoasă.

„Există o definiție a ajutorului de stat, dar mai simplu - e vorba de banii publici acordați mediului de afaceri din partea statului în anumite condiții. Aceștia sunt acordați fie direct, fie prin anumite înlesniri, în urma cărora o anumită sumă de bani nu ajunge în bugetul de stat. De exemplu, statul a oferit unui agent economic o scutire de taxă vamală. Acești bani urmau să ajungă în buget, dar nu au ajuns, astfel statul a ajutat acest agent economic în activitatea sa”, a menționat președinta CC.

În mod normal, potrivit Vioricăi Cărare, economia de piață ar trebui să funcționeze autonom, în baza cererii și ofertei, dar în realitate, statul intervine în economie într-o măsură sau alta, ceea ce este practicat aproape în toate țările. Totuși, acordând ajutor de stat unei întreprinderi, nu trebuie să fie distorsionat semnificativ mediul concurențial. De aceea, Legea cu privire la ajutorul de stat reglementează modalităţile de autorizare, monitorizare şi raportare a ajutorului de stat.

„Bunăoară, există o întreprindere care intră în faliment, iar statul analizează cum e mai bine și cum e mai eficient: să susțină sau nu această întreprindere și dacă în urma acestui ajutor va putea fi redresată situația economică a acesteia.

Un exemplu recent de ajutor de stat este cel al Aeroportului Chișinău care a acordat 75 de milioane de lei întreprinderii Air Moldova. Inițiatorul a fost Ministerul Economiei”, mai spune Cărare. 

În total în 2015 valoarea ajutoarelor a constituit 5,4 miliarde lei. Pentru 2016, Consiliul Concurenței are o cifră preventivă este aproximativ de 2,7 miliarde lei, dar care nu este încă o cifră finală. Circa 70% din valoarea ajutorului de stat o alcătuiesc scutirile de taxe și impozite. Acest indicator trebuie diminuat, potrivit șefei CC. În România, de exemplu, scutirile de taxe și impozite în 2015 au constituit circa 34% din valoarea totală a ajutorului de stat. Astfel, Cărare subliniază că trebuie să tindem la diminuarea scutirilor de impozite și taxe de la 70% la 30%.