Comercianții, nemulțumiți de decizia primarului de a elibera subteranele

  • 17 feb. 2020, 10:15
  • 819
  • 1

În jur de 50 de persoane, chiriași ai spațiilor din trecerea subterană de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Ismail din Capitală, au protestat manifestându-și nemulțumirea față de solicitarea Primăriei Chișinău de a elibera spațiile pe care le închiriază.

Potrivit lor, decizia a fost luată fără nicio consultare prealabilă, iar subterana urmează să ajungă posesia SRL „Rogob”, căruia îi aparține și Magazinul Universal Central „UNIC” și care desfășoară deja unele lucrări în apropierea trecerii subterane, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Este de menționat că primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a efectuat în dimineața zilei de marți, 11 februarie, o vizită la trecerea subterană de la intersecţia str. Ismail - bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în urma căreia a anunțat că obiectivul este unul din cele cinci pasaje pietonale subterane care va fi reabilitat în acest an. 

Potrivit lui, lucrările de reparaţie a pasajului subteran, vor include reconstrucția scărilor, pereților, sistemului de iluminat și a rețelelor inginerești, precum și amenajarea rampelor de acces pentru persoane cu necesități speciale. 

Totodată, Ion Ceban a menționat că „cheltuielile pentru renovarea trecerii subterane sunt estimate la un milion de euro”, iar „municipalitatea își propune reabilitarea acestor obiective în baza stabilirii parteneriatelor publice-private”.

De altă parte, reprezentanții Asociației Obștești „Subterane Centru”, înregistrată încă în iulie 2008, susțin că, în decursul celor 12 ani ai existenței sale de nenumărate ori a cerut municipalității să le semneze contracte de lungă durată ca să poată face investiții în reparația și întreținerea trecerii subterane. 

„Până în prezent, nici măcar nu ne-au răspuns la scrisorile și propunerile noastre, iar lucrările pe care le-am efectuat, refuză să ni le înregistreze. O situație asemănătoare s-a creat în cazul tuturor trecerilor subterane”, se arată într-o scrisoare a asociației.

În cadrul vizitei, Ion Ceban și-a argumentat poziția, motivând că „peste 80% din arendași nu achită nimic în bugetul municipal”, aducând drept exemplu un agent economic care are datorii de 13 milioane de lei și ocupă mai mult de jumătate din suprafața subteranei. De altă parte, chiriașii susțin că litigiul dintre SRL „Ianus” și Primăria Chișinău nu are nimic în comun cu „activitatea arendașilor legali” ai subteranei.

„La ziua de azi, plata pentru un metru pătrat este de circa 120 de lei, adică SRL „Ianus” 850 m.p. * 120 lei * 12 luni = 1.224.000 [lei], suma totală doar pentru o trecere subterană este de circa 1.450 m.p. * 120 lei * 12 luni = 2.088.000 lei, [iar] în 28 de ani de istorie a închirierii trecerilor, din bugetul orașului nu a fost cheltuit niciun leu, pentru întreținerea lor”, se mai arată în scrisoare.

Într-o discuție cu reporterul Realitatea.md, președintele asociației chiriașilor Anatolie Covaliov, a menționat că, conform anumitor zvonuri, Primăria Capitalei ar avea deja anumite înțelegeri cu Societatea cu Răspundere Limitată „Rogob”, proprietarul magazinului „UNIC” și ar intenționa să transmită acestuia pasajul pentru următorii 49 de ani, „Rogob” obligându-se să investească 1 milion de euro, în reabilitarea trecerii subterane. Astfel, sub pretextul eliberării celor 850 de m.p., ocupați până acum de acel agent economic care nu a achitat pentru chirie, Primăria vrea să-i scoată din pasajul subteran pe toți chiriașii.

„Un milion de euro înseamnă circa 20 de milioane de lei. Noi, cei 15 chiriași ai trecerii subterane, plătim anual circa 2 milioane de lei. Adică, în zece ani am face aceleași investiții ca și „Rogob” în 49 de ani. Dați-ne nouă așa subsidii și noi vom găsi acel milion de euro pentru a-i investi în trecerea subterană”, a menționat Covaliov.

În context, el a menționat că intenționează să organizeze o ședință în care primarul Ion Ceban sau reprezentanții Primăriei să spună direct cine este investitorul, în ce condiții îi va fi transmisă trecerea subterană, care este planul lucrărilor etc. „Vrem un dialog deschis cu Primăria, să ne explice direct ce vor să facă”, a mai spus Covaliov.