Celor de la Apple tocmai le-a venit ideea să creeze un notebook fără tastatură

  • 21 mar. 2018, 15:59
  • 1 723

Sau putem spune că Apple redefinește conceptul dispozitivului general de input, tastatura. Recent, le-a venit ideea să creeze un notebook fără tastatură. 

De când am început să folosim computerele, principala sursă de input a fost tastatura. Mai mult, la început, aceasta a fost singurul dispozitiv de input, pentru că existau doar sisteme de operare bazate pe text, care urmăreau orice comandă pe care o tastai. Metoda a rămas aceeași, dar mulțumită interfeței grafice, acum nu mai e nevoie să tastăm comenzi exacte.

Ar fi cu adevărat ciudat ca aceste caracteristici să dispară, nu? Hai să spunem că ne-ar fi dificil să ne obișnuim cu asta. Am început să utilizăm iPhone-uri și iPad-uri în ultimii zece ani, iar marele avantaj al acestor dispozitive este tocmai faptul că interfața li se schimbă constant, nu există puncte fixe.

Te poți juca, trimite mesaje, edita poze și desena fără vreun dispozitiv special de input – cu excepția Apple Pencil. Ne putem gândi la o mulțime de brevete, standarde, tehnologii și metode din trecut ce indicau direcția unui notebook cu o astfel de caracteristică.

Totul a pornit cu 3D Touch, ce are drept concept de bază sensibilitatea la forță. Apoi feedbackul Haptic și Taptic Engine au înlocuit butonul fizic de Home. Acestea puteau imita perfect mișcarea butonului. Ceva mai târziu a fost introdus Touch Bar, meniul OLED de pe MacBook Pro. Toate aceste tehnologii ar putea fi precursoarele unui notebook cu funcții similare.

Deși considerăm Touch Bar ca fiind o funcție cu adevărat elitistă, aceasta nu a fost pe de-a-ntregul un succes răsunător. Cel mai mare neajuns este problema principală pe care o au toate dispozitivele cu touchscreen, anume că utilizatorul e posibil să nu simtă apăsarea propriu-zisă a butoanelor virtuale.

De asemenea, Touch Bar este prea subțire pentru a afișa informații reale, însă poate fi personalizată, iar aceasta e direcția în care se îndreaptă notebook-urile reinventate. Cu toate astea, să luăm exemplul unui graphic designer sau al unui artist conceptual care-și petrece majoritatea timpului desenând. Chiar dacă notebook-ul pe care-l are în prezent are un touchscreen, acesta e o suprafață verticală, așa că exista șanse foarte mari ca acesta să opteze pentru un iPad Pro – sau orice altă tabletă – pentru a obține libertatea creației. Pentru ei ar fi incredibil de util să dispună de o suprafață uriașă cu touch convertibilă, în loc de o tastatură.

Acum ceva vreme am avut un articol despre MacBook-ul care nu ar putea exista niciodată. Acum e posibil să retragem afirmația că „nu ar putea exista niciodată” dacă cei de la Apple ar putea găsi o soluție pentru a imita feedbackul unei tastaturi reale. Apoi, ar fi la doar câțiva pași distanță de a realiza acel lucru la care face referire acest brevet. 

Un sistem de input pentru un dispozitiv electronic include o delimitare și un element poziționat deasupra, care servește pe post de suprafață de input și care are multiple regiuni diferențiate de input. Dispozitivul de input mai conține un prim sistem de detectare a forței asociat cu o primă zonă a elementului poziționat deasupra și un prim grup de regiuni de input diferențiate, la care se adaugă un al doilea sistem de detectare a forței asociat cu o a doua zonă a elementului poziționat deasupra, ce include un al doilea grup de regiuni de input diferențiate. Dispozitivul de input mai include un sistem de detectare a forței configurat să determine ce regiune de input din primul grup de regiuni de grupuri diferențiate corespunde primului input de forță și să determine ce regiune de input din cel de-al doilea grup de regiuni de input diferențiate corespunde celui de-al doilea input de forță.

Știm că sună cumva derutant, cu toate astea, principala caracteristică a dispozitivului ar fi aceea de a crea o tastatură fără taste propriu-zise și care reacționează diferit dacă se tastează sau dacă se desenează. Exact ca în cazul dispozitivelor mobile, asta ar putea întreaga interfață.

Nu am paria pe posibilitatea ca un astfel de dispozitiv să fie anunțat în viitorul apropiat, dar asta ar însemna un pas uriaș înainte, chiar și pentru eventualitatea fuziunii dintre iOS și macOS.