Cele mai importante trenduri pentru spații de lucru plăcute de angajați

  • 8 iul. 2021, 11:42
  • 1 666

Ultimele luni au dus la schimbări privind forță de muncă, la mai multă flexibilitate atât când vine vorba de angajatori, cât și despre angajați. Din acest motiv, flexibilitatea trebuie să apară în toate aspectele, inclusiv în alegerea modului în care arată biroul.

Ultimii doi ani au schimbat modul în care angajații văd biroul ideal. Dacă acum doi ani era important să ai spații de relaxare, poate mâncare la birou sau un spațiu deschis, în momentul de față angajații își doresc un spațiu care să semene foarte mult cu cel de acasă, un loc creativ unde să-și poată desfășura activitatea. Astfel, în schimbarea locurilor de muncă se iau în calcul aspecte care până acum nu erau esențiale, inclusiv modul în care arată biroul sau cât de hibrid este programul.

Conform unui studiu Microsoft realizat în această primăvară, 73% din angajații chestionați vor să aibă acces la opțiuni flexibile privind muncă de la distanță, 40% din forță de muncă globală se gândește să-și schimbe locul de muncă, iar 46% dintre respondenți vor să se mute pentru a lucra de la distanță într-un spațiu mai plăcut. Această flexibilitate este una istorică și apare poate o singură dată pe generație.

Din acest motiv, companiile trebuie să regândească spațiul de lucru. În 2020 una dintre problemele angajaților a fost faptul că nu și-au putut amenaja un spațiu corespunzător acasă. Dar acum, odată cu trecerea timpului, întoarcerea lor la birou e inspirată și de ceea ce și-au creat în intimitatea apartamentului lor. Așadar, companiile trebuie să fie atente la cum aleg tipul de mobilier de birou potrivit pentru angajați.

În acest context, câteva trenduri privind mobilierul și scaunele de birou sunt esențiale, mai ales că petrecem 70 de zile pe an pe un scaun.

Alegeri ergonomice și ajustabile

Cel mai important aspect în alegerea de mobilier de birou trebuie să fie ergonomia și capacitatea de ajustabilitate. Astfel, un scaun de birou cu puține poziții și opțiuni poate duce la afecțiuni ale spatelui pe termen lung și la incapacitatea angajaților de a-l personaliza în funcție de nevoile lor. 

Oamenii sunt creaturi ale confortului și alegerile angajatorilor în acest context trebuie să se inspire din dorințele angajaților. Astfel, scaunele de birou trebuie să fie confortabile, cu diverse poziții în care poate sta spatele, dar și create pentru a avea momente de relaxare. Angajații au nevoie de pauze și uneori vor avea nevoie să-și dea scaunul pe spate și să-și întindă picioarele, din acest motiv alegerile trebuie să se bazeze pe aceste aspecte. Studiile arată că posturile statice reduc fluxul sangvin și afectează angajații de la birou pe termen lung.

Coloritul divers îmbunătățește creativitatea

Biroul cu o singură culoare e un aspect al trecutului. Oamenii au muncit mult de acasă, acolo unde au putut să aibă confortul apartamentului pe care și l-au amenajat singuri, cu elementele lor personale. Din acest motiv, nici biroul prezentului și viitorului nu mai trebuie să fie într-o singură culoare.

Astfel, scaunele pot fi printre primele elemente care să adauge personalizate într-un setup de mobilier de birou care atrage angajații înapoi din work from home, printr-un colorit divers, care să poată fi influențat inclusiv de către aceștia. Sondajele interne realizate de departamentele de HR pot duce la selectarea culorilor scaunelor, păstrând o unitate cromatică. Acest lucru va duce la un spațiu mult mai creativ și interesant în care oamenii să fie productivi, iar experții menționează că acest trend se va păstra în anii care urmează.

Scaunele trebuie să respire

O altă modalitate simplă prin care angajatorii pot îmbunătăți calitatea muncii e alegerea unui mobilier de birou care să respire. În cazul scaunelor de birou, e important că acestea să fie realizate din materiale textile de calitate, rezistente, dar care să poată respira. Chiar dacă scaunele din piele pot fi, de exemplu, mai elegante, ele nu asigura pe termen lung calitatea șezutului timp de câteva ore.

Spații funcționale în birou

Un alt trend al birourilor în 2021 și în anii care urmează este crearea de spații funcționale pentru angajați care să imite sau să le ofere confortul de acasă. Fie că vorbim de un spațiu corespunzător unde aceștia pot mânca sau în care se pot relaxa. De asemenea, pe cât posibil, diversitatea spațiilor este esențială.

De exemplu, o metodă folosită în cadrul birourilor companiilor din Statele Unite este mixul hibrid de spațiu personal de lucru, unde biroul și scaunul sunt individuale, cu cele comune. Astfel, un angajat poate să se ridice de la biroul sau și să aleagă un spațiu comun de lucru, o masă unde să lucreze alături de colegii săi, pe alte scaune decât cele de la birou și cu un mobilier de birou adaptat. Acest lucru îmbunătățește creativitatea și diversitatea.

Un trend important în rândul companiilor e crearea unui spațiu de lucru mai verde. În termenii de specialitate, arhitecții se uită cât mai mult înspre biofilie, adică introducerea de elemente verzi în cadrul birourilor, fie că e vorba de plante pe birou, pe pereți sau spații de separație realizate din pereți verzi. Acest lucru trece de ideea simplă de mobilier de birou într-o zona de funcționalitate confortabilă.

Sustenabilitate

Un alt element esențial în 2021 este sustenabilitatea. Investitorii nu mai analizează doar performanțele financiare ale companiilor, ci și acei indicatori non-financiari care pot însemna performanțele în privința protecției mediului, sustenabilitatea, implicarea socială sau guvernanță corporativă. 98% din investitorii instituționali evaluează deja aceste aspecte.

Din acest motiv, orice companie care dorește să crească sănătos în momentul de față trebuie să ia în calcul aceste aspecte care implică și alegeri sustenabile când vine vorba de organizarea biroului sau tipul de mobilier de birou folosit. Astfel, alegerile cât mai ecologice, din lemn refolosit și inclusiv investiții în reciclarea sau donarea mobilierului vechi vor duce la o performanță non-financiară mult mai bună a unei firme.

Nu în ultimul rând, angajații tineri, din Generation Z sau Generation Y, iau în calcul aspectele de sustenabilitate ale companiei mult mai mult că generațiile anterioare. Pentru ei contează programele de CSR cu scop, dar și alegerile de zi cu zi.