Ce fel de lideri și manageri sunt urmați cu entuziasm de angajați

  • 2 oct. 2017, 16:16
  • 620

Există diferite motive pentru care oamenii părăsesc un loc de muncă. Un sondaj Gallup arată că, managerii sunt responsabili pentru 60% din motivele pentru care oamenii demisionează. Potrivit aboutleadership.com anumite comportamente ale liderilor și managerilor îi determină pe oameni să-i urmeze. 

Iată cinci dintre acestea:  

1. Nu le e frică să greșească

Liderii încrezători iau poziție nu pentru că ei au întotdeauna dreptate ci pentru că nu se tem să greșească. Un lider care va lua o decizie și nu va lua în considerare opiniile sau punctele de vedere diferite, este un lider care va avea puțini adepți și aceia obținuți mai ales prin intimidare. Sunt convinși că au întotdeauna dreptate și vor să se asigure că angajații au înțeles acest lucru. În realitate acest tip de comportament nu înseamnă nici pe departe că angajații au încredere; este doar semnul fenomenului de bullying intelectual.
Liderii cu adepți loiali sunt suficient de siguri pe ei pentru a se retrage elegant atunci când se dovedește că ideea lor nu e cea mai bună. Pentru ei, este mai important să afle ce este mai bine pentru companie decât să aibă ei dreptate. De asemenea, recunosc când greșesc, sau nu au toate soluțiile.

2. Tac și fac, mai mult decât vorbesc despre asta

Doriți să auziți un lider nesigur la locul de muncă? E simplu, ascultă-l cum se laudă excesiv cu realizările sale, care sunt de fapt o mască pentru nesiguranța sa. Liderii încrezători sunt modești și știu care sunt ideile lor de aceea sunt mai mult interesați să audă ce gândesc cei din jurul lor. Practic vorbind, ei permit adepților lor libertatea de a gândi și de a face parte din conversație. Ei pun multe intrebari despre cum s-ar face un lucru, ce anume îi place (angajatului) despre asta, cu ce a rămas din experiența respectivă și de ce anume are nevoie să fie mai bun, mai productiv, mai eficient, etc., la locul de muncă. Liderii cu adepți loiali își dau seama că știu foarte mult și caută să știe și mai mult ... Și știu cum să facă asta...să-i asculte pe cei din jur mai mult.

3. Nu au nevoie de glorie

Liderii cu adepți loiali nu au nevoie de glorie sau de a căuta validarea; ei înțeleg ce au obținut. Ei caută să aducă lumina reflectoarelor asupra celorlalți, apoi se retrag și sărbătoresc realizările lor, ceea ce contribuie la sporirea încrederii lor și a altora. Angajații urmează liderii care nu ies în față pe munca altor oameni.

4. Nu le e teamă să ceară ajutor dacă nu se descurcă

Liderii încrezători se cunosc suficient de bine pentru a recunoaște o slăbiciune și mai ales când au nevoie de ajutor. A cere ajutor este o situație pe care alții o pot vedea ca pe o slăbiciune. Un lider cu adevărat încrezător știe că atunci când primește ajutor, pentru acea persoană va fi o onoare să i-l ofere. 

5. Sunt pregătiți și dispuși să recompenseze și să recunoască efortul celor care construiesc alături de ei

Un lider cu adevărat încrezător va recunoaște întotdeauna succesul său ca un efort de echipă. Modestia sa exprimă recunoștința sa profundă pentru toți cei implicați în realizarea unui proiect, indiferent cât de mare sau mic este rolul acelei persoane.

Un lider înțelege natura umană și va face o prioritate din recunoașterea efortului depus de oamenii săi, atât în public cât și în privat. O persoană care vede că un lider nu caută slava de sine, ci dimpotrivă îi ajută pe alții să o obțină, va fi de obicei mai dispusă să-l urmeze pe acel lider. Iar acesta este un avantaj competitiv imens!