Candu propune plafonarea salariilor demnitarilor la 7.000 de lei, până la final de an

  • 25 mar. 2020, 12:55
  • 1 227

Grupul parlamentar Pro Moldova, condus de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, propune ca salariile demnitarilor de stat să fie plafonate la valoarea salariului mediu pe economie, până la final de an. Mai exact, președintele, speakerul, premierul, miniștrii, deputații și alți demnitari ar urma să primească un salariu de aproximativ 6.900 de lei. Grupul parlamentar a înregistrat un proiect de lege ce conține aceste măsuri și solicită convocarea de urgență a Parlamentului și aprobarea documentului.  

Plafonarea salariilor demnitarilor

„Sunt demnitari care au salarii foarte mari – președinte, speaker, miniștri, deputați. Noi venim cu propunerea să le plafonăm, de la 1 aprilie până la final de an, la suma de 6.900 de lei, în limita salariului mediu pe economie. Cred că demnitarii se vor putea descurca cu 7.000 de lei pe lună pana la final de an. În schimb acest lucru va da surse în buget”, a declarat Andrian Candu.

Partidele, lipsite de banii de la buget

„Peste 38 de milioane de lei sunt prevăzute în buget pentru finanțarea partidele politice parlamentare. Credem că partidele trebuie să renunțe la aceste finanțări în acest an”, a mai subliniat Candu.

Majorarea salariilor medicilor

„Propunem să fie majorat sută la sută salariul cadrelor medicale și a persoanlului tehnic din sistem. Banii din buget să fie redirecționați pentru procurarea echipamentelor necesare – măști, mănuși”, a punctat deputata Eleonora Graur.

Ajutor de stat, în caz de șomaj tehnic

„Statul trebuie să se gândească și la agenții economici și la angajații rămași fără loc de muncă. Să fie acordat un ajutor de stat pentru fiecare angajat rămas fără loc de muncă în valoarea unui salariu minim pe economie. Cei aflați în șomaj tehnic să fie susținuți cu un salariu de 75%, pentru un părinte care stă acasă cu copilul”, a mai adăugat Graur.

Suspendarea achitării ratelor

Printre propunerile membrilor de la Pro Moldova se numără și suspendarea calculului și a achitării ratelor la credite în această perioadă, iar acest lucru să fie făcut prin lege.

Zilele trecute mai multe partide din opoziție au propus Guvernului să întreprindă anumite măsuri pe timp de pandemie. Bunăoară, PAS cere Executivului să procure pachete alimentare pentru toți oamenii în vârstă care locuiesc singuri. PPDA propune să fie instituit un plafon la adaosul comercial la legumele „pentru borș”, iar P. Șor a anunțat că e gata să facă voluntariat pentru instituțiile medicale.