Antreprenor IT: Forța activă de muncă pleacă rapid din țară

  • 2 mar. 2020, 7:47
  • 1 510

Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor întreprind mai multe acțiuni prin care intenționează să faciliteze activitatea mediului de afaceri din Moldova. Totuși, potrivit antreprenorului în domeniul IT Veaceslav Cunev acest proces este prea lent, timp în care forța activă de muncă din Moldova se reorientează peste hotare cu o viteză foarte rapidă, notează IPN.

În opinia lui Veaceslav Cunev, din cauza impedimentelor pe care le întâlnesc tinerii după deschiderea afacerilor aceștia renunță foarte ușor și caută alternative în afara țării.

„Tinerii nu luptă. Aceștia se gândesc de ce să se chinuie când pot pleca peste hotare unde pot primi credite la alte rate, locuință. Noi trebuie să fim primii în mai multe domenii. Cei mai ambițioși pleacă”, a declarat Veaceslav Cunev în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Pe de altă parte, directorul-general al Organizației Pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Iulia Costin afirmă că în prezent e mult mai simplu să deschizi o afacere în Moldova.

„În prezent, comparativ cu zece ani în urmă, este mult mai ușor să deschizi o afacere. Intrarea în mediul de afaceri este foarte simplă, problemele vin ulterior. Procesul de eliberarea a autorizațiilor, licențelor, este mult mai simplificat”, a menționat Iulia Costin.

Totodată, directoarea ODIMM afirmă că în țară rămân persoanele care au simțul afacerii, au dorință de a face ceva, dar și succes în ceea ce fac, iar în întâmpinare le vine statul prin intermediul unor programe care le sunt de ajutor.