4 factori esențiali pentru angajați fericiți, creativi și eficienți

  • 25 oct. 2016, 17:08
  • 747

Tot mai multe companii au început să acorde o atenție sporită felului în care este realizat designul de interior în birouri. Motivul preocupării lor pentru aspectul spațiului de lucru este legat de creșterea productivității și mulțumirii angajaților, factori extrem de importanți pentru dezvoltarea unei companii. Iată, așadar, cum ar trebui să arate un birou în care angajații se simt bine, sunt creativi și lucrează eficient.

Ce impact are lumina asupra modului de lucru

Dintr-un infografic realizat de portalul theundercoverrecruiter.com aflăm că lumina se număra printre factorii de care depinde cel mai mult productivitatea angajaților. Ea ocupă un loc fruntaș din motive evidente – influențează puterea de concentrare și confortul vizual. Un birou luminat într-un mod ineficient poate determina apariția migrenelor și a senzației de ochi obosiți, ceea ce, în mod evident, duce la o putere de concentrare scăzută.

Tot biroul trebuie să fie foarte bine iluminat, să nu existe zone de obscuritate, iar lumina ar trebui să cadă de sus. De cealaltă parte, însă, intră în joc și factorul legat de energie și costuri, mai ales într-o eră în care confortul trebuie să meargă mână în mână cu eficiența energetică. Tocmai de aceea au apărut astfel de soluții de iluminat pentru birouri, care fac posibilă economia de energie în condiții de iluminare care stimulează eficiența angajaților.

Birourile pline de culoare contribuie la creșterea creativității

Un birou plin de culoare este unul în care oamenii se simt mai bine și sunt mai creativi. Deși mulți dintre noi s-au obișnuit într-un mediu de lucru sobru, în care culorile predominante sunt albul, negrul sau cenușiul, un studiu realizat la Universitatea din Texas a arătat că aceste nuanțe determină creșterea anxietății. În final, angajații vor fi deprimați, stresați și le va lipsi creativitatea.

Integrarea elementelor naturale în spațiul de lucru

Un alt lucru de care ar trebui să țină cont companiile este integrarea elementelor naturale în spațiul de lucru. Plantele au efect calmant asupra oamenilor și ajută la risipirea stresului. Un birou în care există plante și elemente din natură este unul în care oamenii se simt bine, sunt mai calmi și mai optimiști.
Calitatea aerului este și ea îmbunătățită de prezența plantelor în birou. Mai mult decât atât, un studiu realizat în Australia a relevat faptul că persoanele care au plante în spațiul de lucru se simt mai puțin tensionate, nervoase și obosite.

Mobilitatea, tot mai importantă într-un secol al vitezei

Într-o eră a telefoanelor inteligente și a dispozitivelor wireless, este greu să le impui angajaților sa fie „legați“ de birou. Oamenii vor să ia laptopul și să meargă să lucreze în curte sau să se retragă într-o sală în care să se poată concentra mai bine. Este esențial ca o companie să țină cont de acest lucru și să le pună la dispoziție angajaților dispozitive și spații în care pot face acest lucru atunci când își doresc asta.

Acești factori sunt foarte importanți pentru a crea un mediu de lucru în care oamenii se simt bine și lucrează în mod eficient, însă exista și alte elemente importante când vine vorba despre productivitatea la locul de muncă.