10 cuvinte care-i fac pe ceilalţi să se simtă inferiori

  • 18 nov. 2016, 17:25
  • 1 013

Ştiai că în fiecare limbă există mai multe cuvinte negative decât pozitive? De exemplu, cercetătorii au descoperit că majoritatea culturilor au cuvinte specifice pentru 7 emoţii de bază: bucurie, teamă, furie, tristeţe, dezgust, ruşine şi vinovăţie. Dacă observaţi, sunt 6 emoţii negative şi doar una pozitivă. 

Există o serie de cuvinte pe care, atunci când le foloseşti, nici nu realizezi că prin intermediul lor îi răneşti pe cei din jur şi, în unele cazuri, îi faci să se simtă inferiori. Suntem siguri că regăseşti în vocabularul tău cuvintele de mai jos.

Nu poţi!

Când spui cuiva că nu poate face un anumit lucru, de cele mai multe ori, persoana respectivă va ajunge să creadă asta, chiar dacă ai sau nu dreptate. Acest lucru este parţial adevărat dacă persoana are încredere în tine şi îţi respectă opiniile.

Iresponsabil

Dacă părinţii tăi ţi-au spus de nenumărate ori că eşti iresponsabil, probabil că ştii cum te face să te simţi această titulatură. Păstrează acest cuvânt pentru situaţii în care chiar e nevoie, altfel rişti să intimidezi persoanele din jurul tău.

Rău

Este greşit să foloseşti acest cuvânt pentru a descrie acţiunile cuiva, sau chiar mai mult, caracterul cuiva. Dacă nu cumva, acţiunile cuiva nu sunt cu adevărat „rele”, există multe alte cuvinte, mai potrivite, pentru a oferi o critică constructivă.

Jenant

Dacă cineva ţi-a spus vreodată că îi este ruşine cu tine, probabil că ştii cât de descurajant este. Dacă, vreodată, eşti tentat să spui asta, întreabă-te mai întâi dacă nu există cumva un cuvânt mai puţin demoralizator prin care să-ţi poţi exprima dezamăgirea.

Incompetent

Acesta este cuvântul favorit al şefilor care chiar vor să-şi intimideze angajaţii. Una este să le spui angajaţilor că trebuie să încerce mai mult sau că nu-şi ating aşteptările tale. Dar este o cu totul altă poveste să le spui că sunt incapabili să-şi facă jobul.

Ură

Acest cuvânt ascunde multe înţelesuri. Practic, evocă imagini despre discriminare şi rasism. Cuvântul trebuie folosit doar pentru situaţii extreme şi situaţii justificate.

Ciudat

A spui cuiva că este ciudat, presupune că tu eşti tipul normal, iar el e cel neobişnuit. De fapt, toţi ne putem considera ciudaţi în anumite situaţii şi contexte.

Dezamăgire

Există oare ceva mai rău decât a-i spune cuiva ca este o dezamăgire totală? O alternativă mai bună este să-i spui: „Sunt dezamăgit pentru ce ai făcut.” Astfel, îţi exprimi nemulţumirea faţă de acţiunile sau comportamentul cuiva, în timp ce-i arăţi respect persoanei respective. O altă expresie ar putea fi: „data viitoare, hai să încercăm o altă cale.”

Plictisitor

Lucrurile sunt plictisitoare, nu oamenii. Dacă cineva ţi se pare plictisitor, probabil că nu ai acordat suficient de mult timp persoanei pentru a o cunoaşte.

Inutil

Există oare un moment potrivit pentru a-i spune unei persoane că este nefolositoare? Dacă te referi la faptul că o persoană nu munceşte suficient de mult sau că persoană nu este eficientă, atunci spune-i exact acest lucru. A-i spune cuiva că este inutil este doar o cale de a te întări pe tine şi de a-l demoraliza pe interlocutor.

Acestea sunt doar câteva dintre acele cuvinte care, pe lângă faptul că îi jignesc pe cei din jur, îi fac să se simtă inferiori. Tu ce cuvinte nepotrivite ai ales să scoţi din vocabular?