Subvenţii pentru angajarea unor categorii de şomeri

  • 19 feb. 2019, 10:57
  • 846

Agenţii economici pot depune deja cereri pen­tru subvenţiile destinate celor care angajează şomeri ce se încadrează în categoriile de per­soane vulnerabile, enumerate în Legea cu pri­vire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.

Conform legii, subvenționarea locurilor de muncă este prevăzută pentru șomerii care necesită suport pentru angajare, dar şi integrare în câmpul muncii. Printre aceştia se numără tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, persoanele cu dizabilități şi cele care nu au o profesie, șomerii de lungă durată, per­soanele cu vârsta de peste 50 de ani, cele eliberate din detenție, victimele traficului de ființe umane, ale violenței în familie etc.

Astfel, agentul economic care angajează pentru o perioadă nedeterminată șomeri din categoriile respective primeşte subvenții lunare în valoare de 30 la sută din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de şase luni. Subvenția este acordată în scopul compensării parțiale a salariilor achitate acestor angajaţi.

Angajatorul este obligat să menţină raporturi­le de muncă cu aceste persoane timp de cel puţin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenții.