Scrisoare de intentie

  • 1 oct. 2020, 15:39
  • 980

Orice persoana aflata in cautarea unui loc de munca s-a lovit cel putin o data de solicitarea angajatorilor de a realiza o scrisoare de intentie care sa insoteasca CV-ul.

De ce ar solicita o companie aflata in cautare de personal scrisori de intentie? Pentru a putea identifica stilul persoanei chemate la interviul de angajare, pentru a afla ce o recomanda in raport cu alti candidati, pentru a-si face o prima parere despre profesionalism, abilitatile de comunicare si argumentare si despre capacitatea de persuasiune.

Ce este si la ce ajuta

Scrisoarea de intentie este un element esential, alaturi de CV, al dosarului de angajare. Ea trebuie sa fie trimisa unui potential angajator daca acesta a solicitat-o in anunt, dar si daca nu este o cerinta expresa, pentru ca va arata implicare si interes real din partea celui care doreste postul respectiv.

O scrisoare de intentie este la fel de importanta ca CV-ul atunci cand te afli in cautarea unui loc de munca si ai decis sa aplici pentru un job. Este "oglinda" ta in fata angajatorului, primul contact pe care il aveti, iar expertii in Resurse Umane sau managerii cu experienta nu se vor lasa pacaliti de posibile trucuri de redactare.

Cand ai nevoie de scrisoare de intentie

O scrisoare de intentie bine realizata iti va aduce, cel mai probabil, un prim interviu de angajare, pentru ca, de cele mai multe ori, o persoana care poate sa vorbeasca despre ea in termeni corecti si sinceri si sa isi faca propria prezentare va avea toate calitatile necesare pentru a se achita de sarcinile unui job.

Scrisorile de intentie pot fi trimise si atunci cand doresti o colaborare cu o firma/companie ori daca esti proaspat absolvent, fara experienta, si doresti o perioada de internship.

Ce trebuie sa contina

Scrisoarea de intentie trebuie sa contina elemente care sa reflecte scopul tau, ce consideri ca te recomanda pentru jobul respectiv, dorinta ta de a avea ocazia sa iti demonstrezi capacitatea profesionala in postul pentru care aplici, toate acestea "impachetate" intr-o corespondenta ce trebuie sa respecte cateva reguli specifice.

In scrisoarea de intentie trebuie sa cuprinzi elemenete de identificare personale (nume, prenume, adresa, adresa de e-mail, numar de telefon) si ale destinatarului (persoana careia ii este adresata scrisoarea si functia acesteia, trecute de obicei in formula de adresare cu care incepe scrisoarea).

In introducerea scrisorii de intentie, pe langa identificare, este esential sa specifici ce te-a determinat sa aplici pentru respectiva companie, postul pe care il doresti si modalitatea in care ai aflat despre locul de munca vizat. Poti aminti si despre eventuale studii de specialitate care te recomanda pentru a lucra in domeniul respectiv, insa fara a intra in prea multe detalii care se regasesc oricum in CV-ul atasat.

In cuprinsul scrisorii trebuie sa iti faci, pe scurt, "reclama". In cel mult doua paragrafe, pentru a nu risca sa plictisesti sau sa devii neconvingator, vei expune motivele pentru care ai aplicat la jobul respectiv. Subliniaza competentele care consideri ca te recomanda pentru post si explica de ce experienta de care dispui corespund profilului cautat de angajator. Incearca sa-l convingi pe angajator, intr-un limbaj profesionist, ca experienta si a abilitatile tale te fac candidatul ideal pentru postul vizat si pot aduce un plus necesar in activitatea companiei care recruteaza.

Detaliile oferite trebuie sa fie raspunsuri la cerintele pentru postul pe care doresti sa-l obtii. Continutul scrisorii de intentie este menit sa atraga atentia unui angajator si sa-i starneasca acea curiozitate necesara pentru a citi CV-ul care o insoteste si a te chema, apoi, la un interviu de angajare.

Incheierea trebuie sa fie simpla si politicoasa. Va contine concluzii, va manifesta disponibilitatea pentru a te prezenta la un interviu de angajare si, evident, va include o formula de multumire si una profesionala, neutra, cum ar fi "Cu consideratie" sau "Cu respect" etc.

Ce nu trebuie sa contina

Cand realizezi o scrisoare de intentie nu trebuie sa cazi in capcana de a relua datele din CV. Scrisoarea ta trebuie sa fie convingatoare, nu lunga; repetarea acelorasi date in ambele documente se poate intoarce impotriva ta pentru ca ar putea denota lipsa de inspiratie, viziune si chiar de interes in redactarea scrisorii.

Elementele care pot fi interpretate ca exagerari nu au ce cauta intr-o scrisoare de intentie. Foloseste un limbaj concis, nu neaparat unul pompos. Axeaza-te pe fraze scurte si relevante si exprima-te cu profesionalism.

De asemenea, evita sa incluzi calitati care pot fi irelevante pentru jobul la care aplici. Angajatorul are de analizat, probabil, multe alte dosare de angajare si nu este dispus sa piarda vremea cu detalii care nu il intereseaza, chiar daca tie ti se pare ca il pot ajuta sa isi faca o mai buna idee despre tine.

Inainte de a o trimite reciteste-o cu atentie si ai grija sa nu contina greseli gramaticale si de ortografie, care ti-ar putea atrage o bila neagra. Nu preciza salariul dorit! Despre acesta vei discuta cu angajatorul doar la un interviu fata in fata.

Nu vorbi despre fosti angajatori si nemultumirile tale fata de joburile anterioare, ci, eventual, doar despre faptul ca, la nevoie, poti aduce recomandari de la acestia.

O scrisoare de intentie foarte asemanatoare cu altele deja citite sau gasite pe Internet ar putea fi o bila neagra pentru tine. Important este ca scrisoarea de intentie sa ii ofere celui care recruteaza motive pentru a te chema la un interviu la care sa ai sansa sa-l convingi ca esti, cu adevarat, omul pe care il cauta pentru postul scos la concurs.