Explicații utile pentru angajații care nu primesc creșteri salariale

  • 21 sept. 2016, 18:03
  • 821

Fiecare angajat își dorește să primească măriri salariale, iar oamenii de resurse umane trebuie să gestioneze cu tact situațiile în care nu se pot acorda creșteri.

Stabilirea unor politici clare de remunerare a angajaților îi poate ajuta pe specialiștii de resurse umane să evite discuțiile neplăcute cu salariații pe marginea măririlor salariale, scrie HR Daily. Totuși, există și momente în care dialogul nu poate fi evitat, iar atunci orice om de resurse umane trebuie să poată gestiona profesionist conversațiile cu angajații dornici să primească o creștere a veniturilor.

Începe cu începutul

Explică-i angajatului, încă de la începutul întâlnirii, care sunt motivele reale din cauza cărora nu poate beneficia de o creștere salarială. Dacă ai luat decizia în contextul în care salariatul trebuie să se încadreze într-un context de piață sau într-o grilă salarială, axează-te pe jobul actual al angajatului și pe condițiile din sectorul de activitate, astfel încât omul în cauză să înțeleagă cât mai bine situația generală. Creșterile salariale pe care le acordă companiile pe bază de performanță crescută susțin plusvaloarea unui angajat într-o organizație. Prin urmare, dacă angajatul ocupă o poziție similară celei pe care o avea anul precedent și face lucruri identice, nu prea are de ce să primească mai mulți bani.

Miza pe viitor

Orice restricții, la nivel de companie, asupra bugetelor de salarii, ar putea să-ți afecteze retenția de personal, așa că asigură-te că angajații află și veștile bune. Prin urmare, dacă, în viitor, urmează să aibă loc o reevaluare salarială, vorbește-le angajaților despre planurile companiei.

Pe de altă parte, dacă mutarea pe o funcție superioară din punct de vedere ierarhic este cea mai simplă metodă prin care angajații ar putea beneficia de o creștere salarială, explică-le ce ar trebui să facă pentru a fi promovați. Arată-le ce abilități ar fi bine să-și îmbunățească și ajută-i să-și facă un plan de dezvoltare, care să includă și trainingurile necesare pentru evoluția profesională.

Apreciere în loc de creștere salarială

Un profesionist de resurse umane poate atenua impactul negativ al unei lipse de creștere salarială. Astfel, dacă angajatul și-a crescut performanța jobului, exprimă-ți recunoștința și arată-i că-l apreciezi. Dacă vorbește despre zonele în care salariatul a avut rezultate bune, angajatul se va simți în continuare apreciat de compania angajatoare, chiar dacă nu poate primi bani în plus la salariu. De asemenea, o idee foarte bună ar fi să vorbești despre contribuția generală a respectivului angajat într-un departament sau într-o echipă.

Discută despre contraperformanță

În cazul în care lipsa performanței este motivul pentru angajatul nu a primit o creștere salarială ar fi timpul să purtați o discuție despre cum își vede viitorul și cariera în organizație. Evitarea unei astfel de discuții va avea efecte nedorite pentru angajat, care se va simți în continuare demotivat și nu va performa.

Ai grijă la capcane

O discuție care implică bani este întotdeauna extrem de dificilă. Este extrem de important ca, în momentul în care stai de vorbă cu un angajat și este necesar să te justifici pentru că nu îi poți mări salariul, să nu compari performanța sa cu realizările celorlalți colegi. De asemenea, nu ar fi indicat nici să dai vina pe management. Mai mult, nu te avânta să faci promisiuni de creșteri salariale care nu vor putea fi susținute în viitor.

Peste toate, ai grijă să te pregătești de fiecare dată când urmează să discuți cu un salariat din companie pe marginea veniturilor pe care le primește lunar. Astfel, vei putea evita eventualele situații neplăcute sau tensionate care ar putea apărea în timpul dialogurilor.