Cum să îi primim pe noii angajați în companie

  • 25 oct. 2016, 16:50
  • 878

Toamna se numară bobocii la școală, la facultate și chiar în companii. Toamna se creează noi programe de intership-uri în companii, se pregătesc colaborări ale companilor cu universitățile și se creionează cât mai multe idei de a recruta în companii. Și tot acum e o perioadă bună pentru târgurile de carieră. Este o perioadă bună pentru angajări și e foarte bine. Apare însă o situație cu care se confruntă tot mai multi angajatori: primele zile în companie ale noilor recruți.

Prima zi într-o companie, esențială

Sunt momente extreme de importante însa de multe ori tratate superficial și din cauza lipsei de timp, lipsei oamenilor specializați și dedicați pentru acest aspect în companii.

Integrarea noului angajat în companie este, de cele mai multe ori, tratată ca o scurtă trecere în revistă a companiei de maximum 2 ore.

Un responsabil de IT îi predă laptopul, telefonul, adresa de email sau alte gadget-uri necesare pentru muncă (și asta în mod fericit toate în aceeași zi, pentru că sunt și cazuri când un proaspăt angajat își primește laptopul după câteva zile), un responsabil de la Resurse Umane îi explică regulamentul de ordine interioară și alte proceduri necesare să fie semnate în primul rând, îl mai ia șeful de department și-l plimbă prin tot biroul unde reține probabil un nume sau două. Și gata – este apt de muncă!

Însă, de cele mai multe ori, acum apare greul și provocarea, dacă partea administrativă este teoretic rezolvată! Ba chiar ne trezim de multe ori cu demisii după doar 2 zile.

Procesul de introducere în companie este de multe ori cartea de vizită a companiei, este respectul pe care-l arată compania angajaților ei și, mai ales, este brandul de angajator pe care-l transmiți către angajați. Știți că prima impresie contează, nu?

Un proces de inducție eficient

Sunt câțiva pași care ar putea duce la succesul unui proces de inducție în companie:

  • petrecerea a mai mult timp cu angajatul, nu doar câteva ore, chiar puteți face o zi specială pentru angajații noi. Faceți-le prima zi memorabilă astfel încât să meargă acasă cu o impresie bună. Scrieti pe un banner mare (refolosibil de fiecare dată când aveți angajați noi): “ Bine ai venit x în echipa noastră”. Faceți un filmuleț haios de prezentare a echipei pe care să-l poată viziona de acasă – își va aminti mai ușor numele colegilor și ce face fiecare (poate fi un filmuleț de desene animate sau chiar cu personajele adevărate din birou);
  • asigurați-vă ca are din prima zi tot kit-ul necesar pentru job-ul său. Ar fi de mare impact ca atunci când își deschide prima dată laptopul să aibă un mesaj dedicat pentru el (o pot rezolva colegii de la IT foarte simplu);
  • desemnați-le un coleg care va fi mentorul lor în companie timp de câteva luni și asigurați-vă că managerul urmărește procesul îndeaproape și se implică și el;
  • faceți un program prin rotație prin care iese la masă cu câte un coleg , sau un coleg îi aduce cafea sau fructe într-o zi;
  • fiți disponibili, arătați că vă pasă și lăsați pentru câteva minute orice treabă aveți pentru a fi cu el și a–i răspunde la întrebări. 

Poate nu sunt toate simple, dar merită efortul!