Cum înveți să devii iOS developer și ce înseamnă un design bun

  • 7 feb. 2018, 10:02
  • 1 477

Modul cum ne trăim viața va depinde în viitor de inginerii IT. Ei vor croi sistemele, le vor programa și vor crea un design cu care fiecare din noi va interacționa – atunci când ne uităm la filme, facem plăți online sau pur și simplu ne jucăm cu elementele smart home din viitoarea casă.

Din motivul acesta intuiesc că joburile din viitor se vor împărți în 2. Inginerii IT, care vor programa sisteme și 2. Profesiile bazate pe emoție și experiența umană, lucruri care nu pot fi înlocuite de o mașinărie, care funcționează pe baza unor algoritmi. Două dintre cele mai întrebate profesii în IT la Chișinău sunt cea de Mobile Development și cea de Designer. Cu această ocazie, am discutat cu 2 ingineri IT de la Ellation despre meseria lor și ce cred ei despre viitor.

Puteți lua acest text ca niște recomandări pentru cei care doresc să îmbrățișeze o carieră IT, în special în domeniile mai sus menționate.

"Limbajul Swift oferă o mulțume de oportunități pentru programatori"

Dmitrii Celpan, Mobile Development on iOS @Ellation

Dmitrii este sigur că jobul lui e foarte întrebat pe piață și va rămâne la fel încă mulți ani. Acesta creează aplicații mobile pentru dispozitivele ce rulează iOS/tvOS. În discuția cu el, acesta a sugerat tuturor care vor să intre în acest domeniu să învețe limbajul. Cum?

„În anul 2014, Apple a lansat Swift, un limbaj cu multe oportunități de creație. În 2015 acesta a devenit Open Source. Resursa există pe GitHub, acolo poți iniția contribuții pe care comunitatea le va discuta. E fain pentru că acest limbaj nu se dezvoltă doar după cum își dorește cineva, ci comunitatea dictează necesitățile. (…) În prezent Apple investește mult pentru a promova limbajul și chiar a lansat o applicație pentru copii – Swift Playgrounds, care permite studierea mai simplă a acestui limbaj. (…) Inițial a fost limbajul Ojective-C care putea fi testat doar pe Macintosh, dar Swift îți permite să testezi și pe Linux. (…) În acest domeniu e foarte important să ții pasul cu progresul: Să citești de câteva ori pe săptămână despre ce poți face, ce versiuni noi au apărut, ce se modifică, ce poți face diferit, etc.

De ce e avantajos să programezi pe Swift?

„El e un mix între Object-oriented programming și Functional programming. Poți folosi atât clase, cât și structuri. El e Open Source și poți contribui la dezvoltarea lui. Are o sintaxă foarte friendly, e ușor de citit și înțeles. Acum mai mult contează aspectul de readability, decât 1 bit în plus. Memoria operativă e suficientă. (…) Aceasta ajută programatorii noi să învețe best practises”, spune Dmitrii.

Cât este de întrebată meseria de iOS developer?

Meseria de iOS development e foarte întrebat pe piață. Potrivit lui Dmitrii, există cazuri în Chișinău când un programator bun e angajat, chiar dacă acea companie nu are un task imediat pentru el. “E foarte important să știe că are un programator pe acest domeniu și îl poate pune la treaba când e nevoie”, mi-a spus el.

"O companie IT apreciază când înveți singur"

Am fost curios să știu cât durează să ajungi bun în această castă a inginerilor IT. Iar răspunsul nu m-a uimit: Totul depinde de oameni. „Eu, spre exemplu, am văzut la TV reclame precum că sunt burse mai multe în IT și am acceptat această provocare. Mi-a luat mai mult de jumătate de an ca să fac o aplicație de bază în iOS, apoi încă 6 luni ca să obțin un internship la o companie pe poziția de iOS developer. Acesta a fost punctul de start al carierei mele. De obicei, o companie serioasă te cheamă la un internship, durează 1-2 luni. Te invață procesele interne și cum să lucrezi. Acolo e important să dai tot ce ai mai bun. O companie apreciază când tu înveți singur și îți dai străduința. Dacă te dezveți să înveți, nu te mai înveți să înveți”, conchide Dmitrii.

Trenduri în Design

Cât discutam despre iOS, s-a apropiat de noi și Cristian Plop, product designer de apps și web la aceeași companie –  Ellation. L-am întrebat ce crede despre unele produse și am sfârșit prin a discuta despre trenduri. În viziunea lui, designul în viitorul apropiat tinde să devină minimalist.

Atunci când faci design, trebuie să-ți pui întrebarea dacă ai nevoie de toate elementele la care te gândești. De multe ori, văd designuri frumoase, dar nu utilizabile. Mulți, atunci când se gândesc la design – vorbesc despre culori. În viziunea mea, de fapt, e vorba mai mult despre tehnologie și cum utilizatorii interacționează cu aplicația”, spune Cristian. Acesta a oferit și un exemplu: “Design-ul de aplicații pentru TV are culori mai închise, iar cel pentru aplicații mobile – mai bright (luminos). Asta pentru că aplicațiile de TV se utilizează de obicei seara – când e puțină lumină, iar cele de mobile – în timpul zilei – când luminozitatea este cu mult mai mare”, spune Cristian.

Cât durează să faci un design pentru un produs complex?

Dacă mulți dintre noi ne-am obișnuit ca un design să fie pregătit în 3-5 zile, atunci să știți că asta nu e de bine. O confirmă și interlocutorul meu: „De obicei, la produsele complexe, vorbesc aici de site-uri cu aplicații și pagini multe, conceperea unui design durează cca 6 luni, apoi urmează partea de development. Este foarte importantă partea de documentare, să înțelegi cultura companiei pentru care faci design, simbolurile, liniile, etc.”, mi-a spus Cristian.

Sfaturi pentru clienți?!

Toți cei care vor să comande un design trebuie să știe exact ce vor. Sau cel puțin liniile directoare ale viitorului aranjament grafic. “Atunci când apelează la un designer sau la o companie de design, un client trebuie să explice în primul rând ce problemă vrea să rezolve. Altfel, este dificil să faci o propunerea care să întâlnească așteptările”, spune Cristian.