Statul, obligat să achite 3,6 milioane euro centrului comercial Gemenii

  • 18 feb. 2020, 14:52
  • 1 985
  • 2

Republica Moldova este obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure returnarea clădirii către reclamanți până la 18 mai 2020.

În cazul în care spațiile comerciale nu vor fi întoarse reclamanților, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Potrivit avocatului Vladislav Gribincea, CEDO a făcu dreptate în acest caz după 14 ani de la depunerea dosarului.

„CEDO a obligat Guvernul să plătească, până la 18 mai 2020, EUR 1.5 milioane în calitate de venit ratat. De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuie să restituie clădirea (circa jumătate din complexul comercial) și terenul luat de la reclamanti. Imobilele trebuie să fie libere de orice grevări. În caz contrar, Guvernul va trebui să plătească încă EUR 2.1 milioane cu titlu de cost al imobilelor”, a anunțat Gribincea.

„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant în acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privați. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu oiștea în gard. Apropo, admiterea revizuirii a avut loc după ce CEDO a început sa condamne Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile”, a mai adăugat avocatul.

În opinia sa, statul este obligat să plătească cele 1,5 milioane de euro despăgubiri și are putea fi nevoit să plătească și restul banilor, în condițiile în care clădirea ar fi fost cumpărată deja de la foștii proprietari, Vladimir Plahotniuc și Petro Poroșenko.

„În primăvară lui 2019, complexul a fost pus în gaj pentru circa EUR 10 milioane la MAIB și cumpărat ulterior de un terț. MAIB și terțul nu aveau cum să nu știe de lititigiul de la CEDO”, a precizat Gribincea.

Centrul comercial Gemenii a aparținut fostului lider PD Vladimir Plahotniuc și fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Plahotniuc deținea 47,9% din acțiuni prin intermediul OTIV Prime, iar Poroșenko un număr egal de acțiuni, prin compania Geomold SRL.

În anul 2010, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat prin acțiuni ilegale controlul asupra centrului comercial „Gemenii” de către fostul administrator al companiei care gestiona clădirea, Ilie Rotaru.

Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care are doi asociați – Grigore și Fevronia Roșca. Ei dețin și grupul de companii Rogob. În 2016, Rogob a cumpărat un alt centru comercial din centrul capitalei – UNIC.