Serele din țară se pregătesc pentru 8 Martie. Cât vor costa florile

  • 4 mar. 2020, 10:42
  • 1 323

În ajun de Ziua internațională a femeii înfloresc lalele în serele din nordul țării. Proprietarii au deja comenzi şi se pregătesc să livreze mii de flori clienţilor fideli sau pe piețele din marele orașe.

La șapte kilometri de Bălți, mai exact în satul Corlăteni, raionul Rîșcani, Sergiu Prisăcari, de patru ani crește flori. În acest an, el a decis să cultive lalele din bulbi aduși din Olanda, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

„Am plantat în acest an 17 mii de bulbi de lalele. Acestea sunt Roman Empire, Barcelona, Strong love, Strong gold, Hakuun, etc, spune florarul”, spune bărbatul.

Pentru a vedea frumoasele flori de primăvară pe rafturile chioșcurilor specializate, este nevoie de patru luni de muncă și multă răbdare.

„Începând cu sfârșitul lunii noiembrie sau primele zile ale lui decembrie sunt plantați bulbii și așteptăm până pe 8 martie. Este păstrată o temperatură constantă de la +10 C și treptat este ridicată până la +12C. Cele mai mari cheltuieli le suportăm pentru încălzirea serii. Anul acest am cheltuit 50 de tone de cărbune”, a mai spus acesta.

Pe lângă lalele, pentru Ziua femeii, în seră sunt cultivate și alte soiuri de flori.

„Primule avem 5 mii de bucăți, ciclame – 4 mii, geranii – 2 mii, cinerarii – o mie de bucăți, precizează bărbatul”, a spus bărbatul.

În pepinierele familiei Prisăcari lucrează cinci angajați, care sunt mulțumiți de condițiile de muncă.

„Aici e raiul pe pământ. Soțul mi-a făcut o fotografie și-a spus: „Soția mea lucrează într-un colt de rai”. Ați văzut sera? Ce frumusețe. Acest loc de muncă e ca și copii și nepoții noștri. Le creștem cu drag, spune o angajată”, a spus o angajată.

Florile care au fost tăiate sunt depozitate într-un frigider, unde îşi aşteaptă cumpărătorii.

„Așa că le învelim în celofană și facem un buchet frumos. Aici sunt 20 de flori. Le aranjăm și sunt bune de vânzare”, a declarat o angajată.

Pentru a cumpăra plantele parfumate vin clienți atât din Bălți, cât și din alte regiuni din nordul Moldovei.

„Ce cantitate vom livra? Încă nu am decis. Vrem zambile, lalele. Îmi doresc flori atât pentru rude, cât și pentru vânzare. La Briceni în stradă”, a spus o cumpărătoare.

Lalelele sunt vândute cu 8-10 lei bucata. Alte flori costă până la 50 de lei. Cele mai scumpe sunt Cineraria, Ciclamena și Gerania Regală.