Sectorul agricol va supraviețui crizei cu sprijinul acordat de stat

  • 29 iul. 2020, 10:44
  • 453

Premierul Ion Chicu a discutat astăzi cu operatorii economici din sectorul agricol și conducerea raionului Taraclia despre consecințele secetei din anul curent și soluțiile propuse în vederea diminuării efectelor acesteia asupra activității agricultorilor, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Președintele raionului Taraclia, Ivan Pîslari, a informat premierul că peste 18.000 de hectare de cereale din prima grupă  (grâu, orz, rapiță) au fost afectate în urma calamităților naturale. Agenții economici au înregistrat pierderi considerabile. Totuși, reprezentanții sectorului agricol spun că ar putea să supraviețuiască crizei cu sprijinul acordat de stat, dar și suportul organizațiilor bancare. Ei susțin că există impedimente în procesul de acordare a creditelor bancare în condițiile actualei crize pandemice.

Premierul a reiterat poziția Guvernului de a sprijini în continuare sectorul agricol: ”În plină pandemie, statul nu va putea acoperi 100% din valoarea prejudiciilor, dar am venit cu soluții reale pentru agricultori. Alocăm 300 milioane de lei pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă și grindină. Acești bani vor ajunge la agricultori în perioada august – septembrie”.

Totodată, șeful cabinetului de miniștri a vorbit despre măsurile de susținere a agenților economici prin prisma Programului de subvenționare a dobânzilor la creditele contractate de agenții economici în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020.  Acesta prevede acordarea suportului întreprinderilor care contractează credite din sectorul financiar, prin compensarea sumei dobânzii lunare achitate.

Premierul s-a referit și la proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură care prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole. ”Trebuie să implementăm cu toții un mecanism anti-criză de gestionare a situațiilor financiare în condițiile crizei pandemice. Folosiți toate pârghiile, cu care vă vine statul în ajutor”, a conchis premierul.