Remiterile dau semne de revenire, după scăderile sensibile în primele două trimestre ale anului

  • 13 nov. 2019, 8:18
  • 864

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au dat semne de revenire în trimestrul trei al acestui an, în diminuare per general de 0,2 la sută față de perioada similară anului precedent și o creștere reală de 2,2 la sută, după scăderile sensibile în primele două trimestre ale anului 2019. În primul trimestru, transferurile s-au diminuat cu peste 7 la sută, iar în trimestrul doi cu circa 9 la sută, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Persoanelor fizice le-au fost transferate în iulie-septembrie mijloace bănești în sumă echivalentă cu 314,71 milioane de dolari. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creșterea reală a transferurilor a constituit 2,2 la sută. Aceasta s-a produs ca urmare „a impactului majorării transferurilor în euro cu 14,6 la sută și al diminuării transferurilor în dolari SUA și ruble cu 10,8 la sută și 41,5 la sută respectiv”, precizează BNM.

Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 46,3 la sută, în creștere cu 5,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trei 2018. Remiterile din CSI au scăzut în trimestrul trei 2019 cu 6,1 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent, până la 22,9 la sută. Respectiv, transferurile din alte state, exceptând UE și CSI, au constituit 30,8 la sută, în raport cu 30,1 la sută în trimestrul trei din anul trecut.

Conform BNM, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 25,9 la sută în remiterile din UE, urmate de cele din Germania (17,5 la sută), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (14,4 la sută), Franța (11,3 la sută), România (3,5 la sută). Majoritatea mijloacelor bănești din CSI, respectiv 94,9 la sută, au venit din Federația Rusă.

Banca centrală mai anunță că față de aceeași perioadă a anului precedent, cota trimestrială a transferurilor în euro (recalculată în USD) s-a majorat cu 7,8 puncte procentuale, până la 54,5 la sută, iar în dolari SUA și în ruble rusești s-a diminuat respectiv cu 4,7 puncte procentuale, până la 40,8 la sută și cu 3,1 puncte procentuale, până la 4,7 la sută.

Prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate persoanelor fizice în nouă luni 903,3 milioane de dolari SUA, față de 955,84 milioane în aceeași perioadă a anului trecut.

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat la prezentarea Raportului pentru Starea Țării 2019 că remiterile „devin din ce în ce mai incerte, pe termen lung tind să scadă, iar principalul factor care a atras investiții – forța de muncă ieftină – este afectat de migrație, de un sistem educațional ineficient și de creșterea mai rapidă a salariilor decât a productivității”.