Preţurile la carburanţi trebuie să fie modificate conform burselor internaţionale, susţine şeful statului

  • 21 ian. 2020, 14:08
  • 745
  • 3

În prezent se face o analiză pe toate categoriile de preţuri, or, dacă petroliştii afirmă că au majorat preţurile pentru că s-au majorat accizele, iar noi vedem că preţurile la bursele internaţionale scad, atunci vom cere o reacţie pe măsură. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Igor Dodon, după reuniunea Consiliului Suprem de Securitate, întrunit marţi, 21 ianuarie, în prima şedinţă din acest an, transmite MOLDPRES.

“Statul trebuie să intervină: dacă au scăzut preţurile la petrol la bursele internaţionale, atunci trebuie să scadă şi preţul la carburanţi. De zece ori pe lună vor scădea preţurile la burse, înseamnă că de zece ori vor fi scăzute costurile la benzinării, şi invers se va proceda dacă preţurile se vor majora”, a relevat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, s-a creat o tendinţă regretabilă, când preţurile doare cresc. “Statul trebuie şi are pârghii să intervină, or, dacă petroliştii nu înţeleg, atunci trebuie de revenit la regulile care au fost până în 2018, când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, prin lege, punea plafon la preţuri. Legea a fost modificată, însă noi putem reveni la acea lege”, a punctat Igor Dodon  

“Unele preţuri nu au argumente economice pentru creştere şi acest lucru trebuie să fie clarificat de Guvern, în cadrul unei comisii de monitorizare a preţurilor. Asta pentru a urmări, săptămânal, dacă sunt temeiuri pentru majorare sau este vorba de înţelegeri de cartel. Asta este misiunea statului care nu trebuie să urmărească pasiv de la o parte lucrurile, ci “să dea peste mâini” dacă trebuie”, a conchis şeful statului.