Pe timp de pandemie, mai mulți moldoveni încep să-și păstreze rezervele în valută

  • 14 aug. 2020, 15:25
  • 1 026
  • 1

Moldovenii preferă să-și păstreze rezervele în lei moldovenești în defavoarea valutei străine, pe când băncile deschid depozite în valută străină. Pandemia însă a intensificat  încrederea oamenilor în valută. Potrivit unui raport postat pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei, în luna iunie a anului curent suma depozitelor deschise constituie aproximativ 40 de miliarde de lei pentru cele deschise în monedă națională și peste 31 de miliarde de lei pentru cele deschise în valută, recalculat la cursul leului moldovenesc de la dată când a fost gestionat. Spre deosebire de luna ianuarie a anului curent, depozitele deschise în valută au crescut cu peste 3 miliarde de lei.

În prima lună a anului curent, depozitele deschise de moldoveni constituiau cca 40,5 miliarde de lei pentru cele în monedă națională, fiind cu puțin peste 350 de milioane de lei mai voluminoase decât cele deschise în luna iunie a anului curent.


Totodată, pe parcursul primelor șase luni ale anului curent s-au schimbat și preferințele persoanelor pentru tipul de depozit ales. Dacă în luna ianuarie a anului curent depozitele la termen fără dobândă constituiau valori de cca 160 de milioane de lei în pentru cele în monedă națională și cca 631 de milioane pentru cele în valută, în luna iunie suma celor deschise în lei moldovenești au scăzut cu aproximativ 75 de milioane de lei, iar cele deschise în valută – cu peste 108 de milioane de lei.

Cei mai mulți moldoveni optează în continuare pentru depozite la termen cu dobândă care, de obicei, nu permit depuneri și retrageri ulterioare până la termenul stabilit inițial, urmate de depozite la vedere fără dobândă.

Amintim că, depozitele deschise în perioada lunii decembrie constituiau atunci aproximativ 40 de miliarde de lei pentru cele acceptate în lei moldovenești și cca 28 de miliarde de lei pentru depozitele acceptate în valută străină, recalculate la cursul leului moldovenesc de la dată când a fost gestionat.